IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската индустрия расте за пети пореден месец

Икономисти обаче се съмняват във възможността тенденцията на ръст да се запази

11:16 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки причинената от коронаворуса криза китайската промишленост нараства за пети пореден месец през юли. Официалният индекс на мениджърите по поръчките се повиши изненадващо с 0,2 пункта до 51,1 пункта, показват данни на статистическата служба в петък.

Анализатори, интервюирани от Ройтерс, очакваха спад до 50,7 пункта. При стойност над 50 пункта параметърът показва ръст. Преди всичко търсенето на електроника и фармацевтични стоки е нараснало в началото на втората половина на годината.

На фона на глобалната рецесия обаче не е сигурно дали световният шампион по износа може да продължи възходящата си тенденция.

„Сегашният бърз темп на възстановяване вероятно ще се забави през следващите месеци, тъй като първоначалният тласък от възобновяването на дейността на фирмите отслабва", казва икономистът Джулиан Еванс-Причард от Capital Economics. Също така вероятно и подкрепата за износа чрез доставките на стоки, свързани с пандемия - като маски, медицински изделия и оборудване за домашна работа - вероятно ще намалее. Освен това след обилни дъждове икономиката може да се забави заради наводненията в големи части на Китай.

Секторът на услугите също нараства за пети пореден месец през юли. Това се дължи предимно на силната строителна активност, тъй като Китай продължава да насърчава инфраструктурните проекти. Но и китайското потребителско доверие също отчита подобрение.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още