IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика се насочва към първото си тримесечно свиване от 1992 г.

Прогнозите на анализаторите варират от 9-процентно свиване до спад от 5%, като в същото време са силно понижение и очакванията за годишен икономически растеж

16:33 | 20.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайската икономика може скоро да се сблъска с първия си тримесечен спад от 1992 г. заради негативните ефекти от продължаващата пандемия от коронавирус, пише Nikkei Asia Review.

Редица финансови институции понижиха прогнозите си за брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, след като Националното статистическо бюро публикува данни, показващи основни икономически показатели, включително инвестициите в инфраструктура, фабричната продукция и продажбите на дребно, понижени с двуцифрени стойности през първите два месеца на тази година. 

Goldman Sachs (Asia) Ltd. преразгледа прогнозата си за китайския БВП за първото тримесечие до свиване на годишна база с 9% от предишна оценка за ръст от 2,5%, сочи проучване от вторник.

Standard Chartered Bank пише в бележка от понеделник, че е понижила прогнозата си до понижение в размер на 4,2% на годишна база от разширяване от 2.8%.

Уан Тао, икономист в UBS Group AG, написа, че е понижила прогнозата си за БВП на Китай за първото тримесечие до спад от 5% и целогодишната си прогноза до ръст от едва 1,5%.

Morgan Stanley прогнозира, че китайската икономика ще се свие с 5% на годишна база през първото тримесечие, преди да се завърне на разширяване през второто тримесечие.

Епидемията от COVID-19, която избухна през декември, до голяма степен беше поставена под контрол в Китай, но бързо се разпространи извън страната. Към сряда следобед вирусът е заразил близо 200 000 души по целия свят, включително над 81 000 в Китай, като е отнел живота на близо 8000 души.

От Goldman Sachs пишат, че макар Китай вече да контролира положението с коронавируса в рамките на своите граници, пандемията ще ограничи икономическото възстановяване през второто тримесечие. Кредиторът прогнозира, че икономическото свиване в САЩ, еврозоната и Япония през следващото тримесечие ще отслаби външното търсене на китайски стоки и услуги.

китай китай

Тези фактори означават, че икономиката на Китай ще нарасне едва с 1,5% през второто тримесечие, изчисляват от банката. Освен това тя понижи оценката си за растежа на китайския БВП за цялата година до 3% от 5,5%.

Икономистът от UBS Уан е по-песимистичен. Тя изчислява, че целогодишният растеж на икономиката на Китай ще бъде 1,5%, дори ако китайското правителство предостави допълнителни мерки за фискална подкрепа и допълнително облекчение на паричната и кредитната политика. Уан смята, че целогодишният растеж на БВП вероятно няма да надмине 3% дори при по-добро от очакваното възстановяване при недвижимите имоти и по-доброто фискално стимулиране.

Въпреки това, тъй като глобалната икономика ще започне постепенно да се възстановява, след като пандемията бъде овладяван, Уан прогнозира ръстът на БВП на Китай да се възстанови до 7,5% през 2021 г.

Икономистите със Standard Chartered са по-оптимистични от нея. Те написаха, че въпреки че въздействието на коронавируса вероятно ще намали външното търсене, загубите могат да бъдат частично компенсирани от относително по-силната способност на Китай да възобнови и поддържа производството си в сравнение с други страни. Експертите на Standard Chartered прогнозират силно възстановяване на икономиката, обусловено от засилената подкрепа на Пекин - като БВП ще нарасне с 6,1% през второто тримесечие, с 6,3% през третото тримесечие и с 6,4% през четвъртото тримесечие. Прогнозата за БВП за цялата година е 4%, което е по-ниско от очакваните преди това 5,5%.

Китайският БВП нарасна с 6,4% през първото тримесечие на миналата година и се увеличи с 6,9% през същия период на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още