IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономическа активност изпраща смесени сигнали през април

Вътрешното търсене се възстановява, докато това от чужбина спада

11:04 | 30.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Първите официални данни на Китай за април сигнализират, че икономиката се движи в две посоки, като възстановяването на икономическата активност в страната се сблъсква със слабо търсене от чужбина.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността се понижава до 50,8 пункта в сравнение с 52 пункта месеца по-рано, информира Bloomberg, позовавайки се на данните, публикувани от Националното статистическо бюро в четвъртък. Показателят за новите поръчки за износ спада до 33,5 пункта. к к

За разлика от тях секторите на услугите и строителството се разширяват, повишавайки съответния PMI до 53,2 пункта.

„Промишлеността се движи в две направления, тъй като вътрешното търсене се увеличава поради нарасналите разходи за инфраструктура, докато търсеното от чужбина намалява“, казва Джоу Хао, старши икономист в Commerzbank AG. „Двигателят за растеж засега  е по-зависим от развитието в страната“, добави той.

„След като пандемията се разпространи бързо в чужбина, настъпи остро свиване на световната икономика, което допълва предизвикателството пред търговията на Китай“, се казва в изявление на Националното статистическо бюро, публикувано с данните. „Някои производствени компании заявиха, че експортните договори са спаднали рязко, а някои съществуващи поръчки са анулирани“, пише още в изявлението.

През март индустриалната продукция и продажбите на дребно в страната се свиха по-малко, отколкото през първите два месеца на годината, което донесе известна надежда за възстановяване на икономическата активност. Данните днес сигнализират, че всяко възстановяване ще бъде в най-добрия случай неравномерно и може да отнеме много време.

„Оптимизмът на пазара за бързо възстановяване в Китай отслабва и може да се наложи Пекин да засили политическата си подкрепа, която се фокусира повече върху финансовите облекчения с цел подпомагане на предприятията, банките и домакинствата да се справят с трудностите , причинни от пандемията“, казва Лу Тинг, главен икономист в Nomura International HK Ltd. Той очаква китайската икономика да продължи да свива през второто тримесечие, а износът на страната да спадне с над 30%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още