IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка изненадващо понижи лихвите

Най-силното понижение на тази лихва от близо пет години насам цели да облекчи натиска върху икономиката

11:51 | 30.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайската централна банка изненадващо понижи лихвите

Китайската централна банка намали лихвения процент, който начислява по заеми на банки, с най-много от 2015 г. насам, докато властите усилват отговора си на влошаващото се икономическо въздействие от пандемията на коронавирус, предава Bloomberg. 

Китайската централна банка изненадващо свали лихвите по репо сделките с 20 базисни пункта. Най-силното понижение на тази лихва от близо пет години насам цели да облекчи натиска върху икономиката, засегната силно от коронавирусната пандемия.  Народната банка на Китай съобщи на сайта си, че намалява 7-дневната репо лихва от 2,40 на 2,20 на сто, без да мотивира решението си.

Ма Дзюн, съветник на централната банка, каза пред държавните медии, че Китай има достатъчно възможности за коригиране на паричната политика и решението е взето с цел китайските компании да възобновят дейността си в условията на глобалната вирусна ситуация и влошаването на външноикономическата среда.

Това е третото намаление на 7-дневните репо лихви от ноември 2019 година, припомня Ройтерс. Неочакваното понижение бе обявено след на срещата на Политбюро на Китайската комунистическа партия, коментира анализатор на финансовия пазар в Шанхай.

Средносрочната лихва и лихвата по кредитирането се намаляват със същата стъпка. Вярваме, че това е сигнал да се теглят заеми, допълва същият източник. Същевременно банката е инжектирала 50 млрд. юана (7,1 млрд. долара) в банковата система. Според регулатора тоеа ще подсили значително ликвидността, за да се помогне на реалната икономика.

На петъчното си заседание Политбюро на управляващата комунистическа партия заяви, че правителството ще засили политическите мерки и ще активизира прилагането им в стремежа си да постигне целогодишните икономически и социални цели на развитие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
САЩ проиграха от Китай!Глобализацията вече няма смисъл.Пратиха всичко по дяволите - което и се случва към момента....Китай обаче отвръща на удара (на империята)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още