IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай сигнализира нови стимули, за да се справи със забавянето на икономиката

Китай ще следи по-добре икономическата си ситуация и ще подобри „резерва“ си от икономически политики, заяви Националната комисия за развитие и реформи

09:18 | 15.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай си поставя за цел да постигне „добър старт“ на икономиката през първото тримесечие, заяви държавният орган за планиране, сигнализирайки, че властите може да въведат още стимули в краткосрочен план, за да преборят забавящия се растеж, съобщава Ройтерс.

Китай ще следи по-добре икономическата си ситуация и ще подобри „резерва“ си от икономически политики, заяви Националната комисия за развитие и реформи.

Втората по големина икономика се забави през 2018 г., след като китайските власти извършиха болезнени краткосрочни структурни корекции по прехода към по-постепенен, но устойчив растеж.

Търговската война със САЩ също засили несигурността по краткосрочните перспективи на САЩ. Износът неочаквано отбеляза най-големия си спад от две години през декември, сигнализирайки засилващия се натиск върху икономиката.

Премиерът Ли Къцян заяви, че Китай е постигнал ключовите си икономически цели за 2018 г. и цели силен старт на икономиката през първото тримесечие, за да изгради условия, които ще спомогнат за изпълнението и на тазгодишните цели, съобщи държавната телевизия в понеделник.

Според източници на Ройтерс Пекин планира цел на растеж от 6-6,5% тази година след неочакван ръст от 6,6% през 2018 г. - най-бавния темп от 28 години.

Годишен растеж от около 6,2% е нужен тази година и през 2020 г., за да се изпълни дългосрочната цел на Комунистическата партия брутният вътрешен продукт и доходите да се удвоят през десетилетието до 2020 г. и Китай да се превърне в „умерено просперирища“ страна.

Тази година Китай ще подсили фискалните си разходи и ще наложи по-големи понижения на данъците и таксите. Те ще бъдат фокусирани върху намаляването на бремето за малките компании и производители, заяви финансовото министерство във вторник.

Стабилизирането на заетостта и топ приоритетът на правителството, заяви вицепрезидентът на Комисията Лиен Уейлян на пресконференция във вторник.

Китай ще ускори инвестиционните проекти и емитирането на облигации на местните правителства, но няма да прибегне до масови стимули, заяви Лиен.

Централната банка, в отделно изявление, каза, че ще поддържа разумна парична политика, не твърде стегната, но и твърде хлабава, и ще засили антицикличните корекции.

Паричната политика ще бъде по-ориентирана към бъдещето, гъвкава и целенасочена, заяви централната банка.

Разумна парична политика обаче не означава, че няма да има никакви промени, поясни заместник-гуверньорът Джу Хъсин.

На въпрос дали централната банка ще намали основните лихви, той заяви, че съществуващите мерки по паричната политика трябва да бъдат подобрени.

Малцина анализатори вярват, че намаляването на лихвените проценти стои като възможности, но повечето очакват Пекин да се въздържи от сериозни стимули като тези в миналото заради опасения, че те могат да увеличат още повече вече огромния дълг и да отслабят юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още