IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще ускори ликвидните инжекции преди началото на Лунната Нова година

Целта е да се подкрепи банковата система на страната преди началото на празничните дни

12:54 | 05.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Giulia Marchi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Централната банка на Китай ще запълни дупките в ликвидността на банковата система преди настъпването на Лунната Нова година, съобщи China Securities Journal, цитиран от Ройтерс. Пазарите обаче са раздвоени доколко допълнителните парични облекчения са неизбежни във втората по големина икономика в света.

Има вероятност Китайската народна банка да ускори ликвидните инжекции през втората половина на януари. Това ще стане чрез операции на пазара, насочени към банковата система. Целта е да се отговори на нарастващото търсене на средства от компаниите и домакинствата на фона на предстоящата Китайска Нова година, празненствата за която започват на 31 януари 2022 г.

„Много финансови институции смятат, че е сигурно, че централната банка ще запази достатъчно ликвидност на разумни нива... и вероятно ще използва различни политически инструменти, включително промяна на обратната репо лихва и основния лихвен процент, за да отговори на разумното търсене на институциите на финансиране, с което те да издържат до края на празничните дни по време на Китайската Нова година“, посочват от вестника.

Главният икономист в Citic Securities Мин Мин очаква недостигът на средства в банковата система да достигне 2,6 трилиона юана (408,08 млрд. долара) през януари.

Масово очакванията сред играчите на пазара и анализаторите са централната банка на страната да ускори ликвидните инжекции преди началото на празниците в края на януари. Има разделение обаче по отношение на това дали финансовата институция ще намали лихвата на отпусканите на търговски банки заеми, след като през декември основният лихвен процент бе понижен значително.

През миналия месец доходността по 10-годишните китайски облигации спадна до най-ниското си ниво от юни 2020 г. Главният икономист в Everbright Securities Джан Сю смята, че понижението отразява „крайно оптимистичните очаквания“ на пазара за допълнителни парични облекчения.

„Смятаме, че възможността от намаление на лихвата не е висока. Като се има предвид сравнително високото ниво на задлъжнялостта на пазара на облигации, промените в нивото на ликвидност ще бъдат увеличени“, каза Мин от Citic.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още