IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще направи лихвите по междубанковите депозити ключови за паричната политика

За централната банка приоритетът за развитие на китайската междубанкова система е насърчаване на широкото прилагане на различни референтни лихвени проценти

17:06 | 31.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg</p>
<div>
	&nbsp;</div>

Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

 

Китайската народна банка заяви в понеделник, че ще направи лихвите на депозитарните институции по междубанковите депозити ключов ориентир за корекция на паричната политика и определяне на цените на финансовите пазари.

Подобряването на системата за референтни лихви в Китай би помогнало за подкрепа на финансовите пазари, задълбочаването на пазарните лихвени реформи и подобряването на управлението на паричната политика, се казва в изявление на уебсайта на Китайската народна банка, цитирано от Ройтерс.

Институцията добави, че ще насърчава прилагането на нови базови лихвени проценти с акцент върху депозитарните институции.

Централната банка заяви, че приоритетът за развитие на китайската междубанкова система е насърчаване на широкото прилагане на различни референтни лихвени проценти.

Ще бъдат положени усилия за иновации и разширяване на приложението на лихвите по междубанковите депозити във финансовите продукти, за да се превърнат те в ключов референтен показател за управлението на паричната политика на Китай и ценообразуването на финансовите пазари, добавиха от централната банка.

Според регулатора Китай има предимство в прилагането на референтни лихвени проценти въз основа на реалните трансакции и е постигнат значителен напредък в изграждането на системата за референтни лихви в страната.

Централната банка заяви, че референтните лихвени проценти в Китай въз основа на реални трансакции са в действие от дълго време и че пълните данни за пазарните трансакции са налични и прозрачни.

Пазарите на валути, облигации и заеми в Китай са култивирали свои собствени представителни показатели за лихвен процент, заявиха от централната банка, добавяйки, че доходността на държавните облигации, основната лихва по кредитите и лихвите по междубанковите депозити са играли значителна роля като референтни лихвени проценти на съответния финансов пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още