IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще даде приоритет на стабилността на паричната политика през 2021 г.

Страната ще предостави повече финансова подкрепа на малки фирми, технологични иновации и екологично развитие

22:28 | 08.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китай ще даде приоритет на стабилността на паричната политика през 2021 г., съобщи информационната агенция Синхуа, цитирайки гуверньора на централната банка И Ган.

Централната банка ще използва различни инструменти на политиката, за да поддържа достатъчно голяма ликвидност и да гарантира, че растежът на широката парична маса и общото социално финансиране съответства на номиналния икономически растеж, пише Ройтерс.

Китай ще предостави повече финансова подкрепа на малки фирми, технологични иновации и екологично развитие, добави Ган.

Банката заяви в сряда, че ще направи своята парична политика гъвкава, целенасочена и подходяща през 2021 г., като се фокусира върху подкрепата на малките фирми.

Централната банка въведе набор от мерки, включително намаляване на лихвените проценти и съотношенията на резервите от началото на 2020 г., за да подкрепи засегнатата от вируса икономика.

Но през последните месеци тя възприе по-стабилна позиция и запази непроменен от май лихвения процент. Всички стъпки за отпускане на стимулиращи мерки ще имат малко въздействие върху икономиката тази година, тъй като централната банка се въздържа от приемане на нулеви или отрицателни лихвени проценти, каза централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още