IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се опитва да успокои пазарите заради поевтиняващия юан

Трейдъри заподозряха големи държавни банки, че са се опитали да поддържат китайската валута през деня

22:32 | 03.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската централна банка се опита да успокои изнервените финансови пазари във вторник, след като юана премина психологическата граница от 6,7 юана за долар, достигайки най-ниската си стойност от близо година заради задълбочаването на притесненията по търговския въпрос със САЩ, съобщава Ройтерс.

Азиатските борси и китайската валута са под натиск на фона на наближаващия 6-ти юли, когато САЩ ще наложат мита от 25% върху китайски стоки на стойност 34 млрд. долара. Китай пък вече обяви, че ще отвърне с мита на същата стойност за американски продукти. 

След реакцията на капиталовите и валутните пазари, последва такава и на властите.

В изявление, публикувано на сайта на Китайската централна банка, гуверньорът И Ган съобщава, че централната банка наблюдава внимателно колебанията на валутния пазар и се стреми да запази юана на стабилно и разумно ниво.

„Трансграничните капиталови потоци бяха под контрол“, коментира още банкерът.

Контролираните от държавата медии по-рано нарекоха понижението на борсите „прекалена ирационална реакция“ и призоваха инвеститорите да не се паникьосват от разрастващите се търговски спорове.

След по-сериозните понижения в началото на азиатската сесия, пазарните участници заподозряха централната банка в намеса на валутните пазари с цел подкрепа на юана.

Китайската валута поевтиня до 6,7204 юана за долар – най-ниското ниво от август 2017 г. Малко по-късно през деня последва възстановяване до 6,6858 юана за долар, като въпреки това валутата остава 4% под стойността си от средата на юни.

„Интересно е да се види какво ще стане с юана до края на деня и да видим дали централната банка ще предприеме мерки за стабилизиране на валутния курс“, коментира Кън Чънг, старши валутен стратег в Mizuho Bank в Хонконг.

Четирима трейдъри са обяснили пред Ройтерс, че големи държавни банки са гледали да разменят юана за долари на форуърдния пазар във вторник и веднага да продадат някои от тях на спот пазар, което е помогнало за поддържането на китайската валута.

Според икономисти по-големите държавни банки понякога действат от името на централната банка на междубанковия пазар на чуждестранна валута.

Kитaйcĸaтa централна бaнĸa oпpeдeли във вторник cpeднaтa cтoйнocт нa юaнa дo 6,6497 зa дoлap. Това е нaй-cлaбият фиĸcинг на китайската валута oт десет месеца насам.

Държавните медии в Китай се опитват да успокоят инвеститорите, определяйки търговските спорове между САЩ и Китай като „тест“, който икономиката трябва да преживее по време на възхода си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още