IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да се възстанови и без масивни стимули, водещи до свръхликвидност

Това заяви премиерът на странят Ли Къцян, добавяйки, че правителството все пак е готово да осигури допълнителна подкрепа, ако е необходимо

22:00 | 28.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Roy Liu/Bloomberg</p>

Снимка: Roy Liu/Bloomberg

Китай има възможност за стимулиране на икономика в периода на възстановяване след пандемията от коронавирус, но правителството не иска да „направи наводнение“, заяви премиерът Ли Къцян в четвъртък в края на годишното заседание на парламента, предава Ройтерс.

Китайската икономика претърпя свиване от 6,8% през първото тримесечие и за първи път от 19 години насам правителството се въздържа от определянето на годишна цел за растеж, като заяви, че перспективите са замъглени от продължаващото влияние на  пандемията.

Ли заяви, че Китай ще се стреми да постигне положителен растеж през тази година, добавяйки, че правителството ще осигури подкрепа, ако това е необходимо.

„Разполагаме с още пространство за действие. Независимо дали става въпрос за фискална, финансова или социална сигурност “, заяви премиерът по време на пресконференция след закриването на сесията на Общокитайското събрание на народните представители.

„Можем да въведем навреме нови политики и няма да се колебаем да поддържаме стабилна активността в китайската икономика, което е от първостепенно значение“, каза той.

„Китай не се нуждае от масивни стимули, които биха могли да доведат до наводнени пазари, но растежът остава важен и ликвидността ще бъде увеличена, тъй като извънредните ситуации изискват извънредни мерки", каза Ли.

Ли коментира, че икономическата политика е фокусирана върху шест приоритета, включително сигурността на работните места и оцеляването на малките компании.

Пекин обеща повече държавни разходи и цел за фискален дефицит от поне 3,6% от БВП в сравнение с 2,8% за миналата година. Въз основа на обявените досега фискални мерки стимулът, който правителството планира да въведе, е еквивалентен на около 4,1% от БВП на Китай, показват изчисленията на Ройтерс.

По-рано в четвъртък китайският парламент гласува закона за национална сигурност за Хонконг.  Съединените щати, Великобритания и Европейският съюз изразиха загриженост относно законодателството и последиците от него за автономния град.

Ли каза, че законодателството ще укрепи стабилността и просперитета на града и е в съответствие с моделът "една държава, две системи", установен през 1997 г., когато Великобритания върна управлението на Хонконг на Китай.

Ден по-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Хонконг вече не е квалифициран за специален статус съгласно американския закон, което потенциално ще нанесе съкрушителен удар върху представата за града като основен финансов център.

Ли изрази надежда, че Китай ще изглади различията си със САЩ. „Всички отхвърлихме манталитета на студената война. И противопоставянето между основните икономики няма да доведе до никаква полза. То също е вредно за света“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още