IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Вероятността за Brexit без сделка намалява

Самият сценарий и рискът, от който предпазваме системата, сам по себе си не се е променил, просто е станал по-малко вероятен, каза управителят на АЦБ

21:49 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Карни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Победата на парламентарните избори във Великобритания миналата седмица означава, че вероятността страната да излезе от състава на Европейския съюз без споразумение намаля, посочва управителят на Английската централна банка Марк Карни, цитиран от Bloomberg.

„Най-лошият сценарий на практика е (излизане – бел. ред.) без сделка, хаотичен Brexit. Вероятността за този сценарий намаля заради изборните резултати инамеренията на новото правителство“, каза Карни по време на пресконференция след публикуването на доклада за финансова стабилност на централната банка. „Самият сценарий и рискът, от който предпазваме системата, сам по себе си не се е променил, просто е станал по-малко вероятен“, каза още Карни.

По думите на управителя финансовата система на страната е готова и за подобен развой на събитията, като и седемте големи кредитора в страната са преминали стрес тестовете. Това означава, че те са достатъчно стабилни, за да продължат да отпускат заеми дори и при отслабване на глобалната икономика или при Brexit без сделка.

Борис Джонъсн обеща да изведе великобритания от блока на 31 януари, след което ще азполага със само 11 месеца, за да договори ново търговско споразумение с блока. Това обаче увеличава шансовете за нови преговори в последния момент към края на 2020.

Това, което хората очакват от нас, е да продължим да гарантираме това финансовата система да не създаде ограничение за преговорите, а по-скоро е част от буфера, заяви Карни.

Освен Brexit, някои от другите средносрочни рискове включват задлъжнялостта на домакинствата и корпорациите, заяви още Карни.

По думите му в четвъртък ще бъде представена по-точна картина за състоянието на икономиката, когато ще бъде обявени резултатите от срещата на ръководството на банката за лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още