IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада отчете отрицателна инфлация за първи път от 2009 г. насам

На годишна база цените на енергията и бензина в страната са спаднали съответно с 23,7% и 39,3%

17:15 | 20.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Инфлацията в Канада е спаднала до ниво от -0,2% на годишна база през април спрямо ускорението с 0,9% през март. Понижението в потребителските цени се дължи на влиянието от пандемията от коронавирус и спада в цените на енергията, информира Ройтерс, позовавайки се на данните от Статистическата служба на Канада, публикувани в сряда.

Последният път, когато Канада регистрира отрицателен годишен темп на инфлация беше през септември 2009 г., когато цените спаднаха с 0,9%.

Стойността на енергията се е понижила с 23,7% от април 2019 г. насам. Цените на бензина са спаднали с 39,3% на годишна база заради по-ниското глобално търсене на петрол и производствената война между Русия и Саудитска Арабия.

Общият индекс на потребителските цени, за който централната банка казва, че е най-добрият показател за икономическото представяне на страната, намаля до 1,6% от 1,7%. Медианния индекс на потребителските цени, който показва медианното ниво на инфлацията между компонентите на индекса на потребителските цени, остана на ниво от 2,0%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
alligator_29
преди 3 години
Това се нарича - дефлация. Няма такова икономическо понятие като отрицателна инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още