IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Редица централни банки, включително Федералният резерв, ще обявят решенията си относно лихвите

08:34 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Динамична седмица очаква инвеститорите заради огромната вълна от макроикономически данни, които трябва да излязат от различни пазари по целия свят.

В понеделник, 19 март,  в Япония ще бъдат публикувани данни за търговския баланс на страната през февруари, като предварителните прогнози сочат забавяне темпа на повишаване на износа, но пък увеличаване на вноса.

По обяд българско време ще излезе информация и за търговския баланс в еврозоната през януари. 

Във вторник, 20 март, пазарите ще очакват протокола от последното заседание на Австралийската централна банка.

В Германия ще бъде обявен индексът на цените на производител за февруари. Консенсусната прогноза на анализаторите сочи повишение от 0,1%, като за сравнение през януари е бил отчетен ръст от 0,5%.

Индексът на потребителските цени през февруари ще бъде отчетен във Великобритания. Очакванията са са леко забавяне до 2,8% при 3% месец по-рано.

Ще излезе актуална информация и за германския ZEW индекс на икономическите нагласи.

В сряда, 21 март, ще бъдат публикувани актуални данни за пазара на труда във Великобритания, като предварителните прогнози са за запазване на дела на хората без работа през януари на 4,4%.

По-късно най-интересните новини ще дойдат от САЩ. Очакванията са Федералният резерв да повиши лихвите от 1,50% на 1,75%. Малко преди новините от централната банка, ще излязат данните за продажбите на съществуващи жилища през февруари, както и актуална информация за запасите от суров петрол.

Бразилската и Новозеландската централна банка също ще обявят решенията си по отношение на основните лихви в двете държави. Прогнозите са за запазване на разходите по кредитите на текущите нива.

Пазарите в Япония и Южна Африка ще почиват заради национални празници.

В четвъртък, 22 март, в Австралия на фокус ще са данните за пазара на труда. Делът на безработните в страната вероятно ще се запази на ниво от 5,5%.

По-късно ще излязат редица важни макроикономически данни за еврозоната, сред които – текущата сметка за януари, индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността (PMI) и индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите. Ще бъде публикуван и икономическият бюлетин на еврозоната.

Новините от Германия също ще са на фокус, като ще бъде публикуван индекс на мениджърите по поръчките в сектора на услугите за март, индекс на мениджърите по поръчките в промишлеността и индексът, измерващ бизнес климата на института Ifo.

Денят ще бъде богат на данни и за Великобритания. Сред по-интересните ще са продажбите на дребно през февруари, както и очакваното решение на Английската централна банка за запазване на лихвите на досегашното им ниво от 0,5%.

В САЩ ще бъде обявена актуална информация за подадените заявления при безработица, както и индексът на мениджърите по поръчките в секторите на услугите и промишлеността.

В петък, 23 март и Руската централна банка ще обяви решението си относно лихвените проценти в страната. Предварителните нагласи на пазара са за понижение от 7,50% на 7,25%.

На щатския пазар ще бъдат отчетени продажбите на нови жилища през февруари.

Денят ще завърши с голяма порция данни за канадската икономика -  индекс на потребителските цени, продажби на дребно и др. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още