IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай надмина очакванията през декември, но със слаб ръст

Силният износ може би е единственото, което помага на китайската икономика, а огнищата на Covid помрачават икономическите перспективи

12:58 | 14.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:<em> Gilles Sabrie/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Износът на Китай е надминал очакванията в последния месец на 2021 г., но с незначителен ръст, пише CNBC. В същото време вносът на страната е отбелязал по-слабо повишение от прогнозираното.

Износът е нараснал с 20,9% на годишна база, което е над прогнозирания ръст от 20% в анкета на Ройтерс. Повишението във вноса е било в размер на 19,5%, което е значително под очакванията за 26,3% ръст.

Резултатът отразява и забавяне спрямо ноември, когато вносът е нараснал с 31,7% на годишна база, а износът - с 22% за година.

„Очакваме износът на Китай да остане силен през първото тримесечие поради устойчивото световно търсене и влошаващата се пандемия в много развиващи се страни“, пише в своя бележка главният икономист в Pinpoint Asset Management Джъуей Джан.

„Към момента силният износ може би е единственото, което помага на китайската икономика. Очакваме инвестициите в инфраструктура да бъдат втория двигател [за икономиката] през следващите няколко месеца“, посочи експертът. По думите му огнищата на Covid помрачават перспективите за китайската икономика през първото тримесечие на 2022 г.

В понеделник предстои в Китай да бъдат публикувани данни за брутния вътрешен продукт и за продажбите в търговията на дребно.

През последния месец на миналата година САЩ е най-големият търговски партньор на Китай на база търговия с една страна. Само два региона - Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) и Европейският съюз (ЕС) – са търгували повече с Китай през 2021 г.

Износът към САЩ е нараснал с 27,5 на сто за година до 576,11 млрд. долара, докато вносът се е увеличил с над една трета, достигайки 179,53 млрд. долара. Това означава, че през 2021 г. търговският излишък със САЩ е достигнал 396,58 млрд. долара, което е втората поредна година, в която излишъкът е нараснал спрямо спада в периода 2018-2019 г. насред напрежението между Пекин и Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още