IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Япония за септември отчита най-малък спад от седем месеца насам

Увеличеният обем на доставките за Китай до известна степен компенсират спада на износа към Европа

11:28 | 19.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Япония отчита най-малкия спад на износа за последните седем месеца през септември, предоставяйки поредния сигнал, че натискът на пандемията от коронавирус върху световната търговия отслабва, съобщава Bloomberg.

Обемът на доставките от Япония за други страна се свива с 4,9 на сто спрямо същия месец на 2019 г., докато през август понижението достигаше 14,8%, съобщават от финансовото министерство на островната страна. 

По-оптимистичните данни, подкрепени от най-големия ръст в износа за Китай от над две години и половина, показват, че най-мрачните месеци през тази година за търговията са отминали.

Доставките от сектора на микропроцесорите стимулират нарастването на износа към Китай, докато скокът при доставките на автомобили в посока САЩ подхранват първия ръст на износа към американския пазар след повече от година. В същото време икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха спад в размер на 2,4 на сто за септември.

„Китай е най-големият движещ фактор за износа на Япония в този момент, тъй като икономиката там бързо се възстановява. Но не мисля, че (възстановяването в) Китай може да продължи да се ускорява с този темп, предвид случващото се в останалия свят, тъй като пандемията продължава да тежи върху активността “, споделя Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute.

Япония Япония

Новият министър-председател на Япония Йошихиде Суга е изправен пред предизвикателството да съживи икономиката, след като тя се сви с рекорден темп през второто тримесечие. Неговият успех до голяма степен ще зависи от износа, който е ключов двигател за японския растеж.

Малко вероятно е ръстът през третото тримесечие да компенсира дълбочината на спадовете през второто тримесечие, резултат, който може да окаже натиск върху желанието на Суга да състави нов пакет стимули. Около 85% от анкетираните икономисти от Bloomberg очакват гласуването на трети допълнителен бюджет преди края на годината.

Експозицията на японската икономика към световната търговия прави страната уязвима, особено на фона на възраждането на коронавируса на територията на някои ключови търговски партньори на Япония като Европа и САЩ.

Износът на Япония към Китай нараства с 14%, а доставките на оборудване за производство на чипове се увеличават с 47%.

Като цяло доставките до САЩ отчитат 0,7% ръст на годишна база, като това е първото увеличение от 14 месеца, подпомогнато от 22-процентния скок в износа на автомобили.

Обемът на доставките за Европейския съюз (ЕС) продължава да спада, като този път понижението е в размер на 10,6%, въпреки че свиването тук е най-малкото от февруари насам.

Като цяло вносът спада със 17,2%. Анализаторите прогнозираха спад от 21,4%.

Япония отчита търговски излишък в размер на 675 млрд. йени (6,4 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още