IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив Мерш: Индикаторите за растеж в еврозоната се стабилизират

Това отменя необходимостта от дългосрочни стимули от страна на Европейската централна банка, заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ

15:07 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Ив Мерш. Снимка:&nbsp;gettyimages</em></p>

Ив Мерш. Снимка: gettyimages

Изглежда, че растежът на еврозоната и инфлацията се стабилизират след големите спадове през миналата година. Това отменя необходимостта от дългосрочни стимули от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви членът на Управителния съвет на институцията Ив Мерш във вторник, цитиран от Ройтерс.

През септември от борда на ЕЦБ одобриха редица мерки в подкрепа на икономиката, въпреки противопоставянето на много от членовете. Създателите на паричната политика се надяваха стимулите да спрат трайното понижение на растежа, който дори предизвика страхове от рецесия, особено в Германия.

"Икономиката със сигурност дава добри признаци за стабилизация ... и същото важи за инфлацията", заяви Мерш на финансова конференция във Франкфурт.

Той каза, че развитието може да подтикне ЕЦБ да преразгледа своята оценка на риска, обсъждайки дали предизвикателствата пред растежа са все още толкова силни или по-скоро балансирани.

"Ще бъде пресилено да ви дам конкретен отговор, но със сигурност се движим в правилната посока. За нас, централните банкери, това означава, че с право разполагаме с много приспособима парична политика", каза Мерш.

Следващата среща на Управителния съвет на ЕЦБ ще се проведе на 23 януари и се очаква политиката на институцията да остане непроменена. Според икономистите паричната политика няма да претърпи промени през по-голямата част от тази година, което ще позволи на предприетите по-рано стимули да дадат резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още