IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея удвоява пакета от стимули до 80 млрд. долара

Пакетът включва 29,1 трлн. вона заеми за МСП, други 20 трлн. вона за закупуване на корпоративни облигации и търговски книжа, както и 10,7 трлн. вона за борсите

09:32 | 24.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Южна Корея обяви във вторник (24 март), че удвоява планирания пакет от стимули до 100 трлн. вона (80 млрд. долара), за да спаси компаниите, засегнати от разпространението на коронавируса, съобщава Ройтерс.

Пакетът включва 29,1 трлн. вона заеми за малки и средни предприятия (МСП), докато други 20 трлн. вона ще бъдат използвани за закупуване на корпоративни облигации и корпоративни книжа на компании, изправени пред кредитна криза, заяви президентът Мун Джае-ин по време на извънредно заседание, посветено на икономиката. 

Решението на Сеул е само поредният опит на дадено правителство по света да се справи с проблемите, надвиснали над глобалната икономика на фона на строгите мерки на национално ниво, предприети в опит да се ограничи заразата. 

В понеделник Федералният резерв на САЩ обяви мащабна втора вълна от инициативи за подкрепа на икономиката на САЩ, включително закупуване на облигации в неограничен размер, за да се поддържат ниски разходите за заемите, и създаване на програми за гарантиране на кредитни потоци към корпорации и държавни и местни власти.

 „Ще направим така, че компаниите да не фалират от сътресенията, причинени от COVID-19. Нормалните, конкурентни компании никога няма да бъдат затворени само заради временната липса на ликвидност‘, заяви Мун Джае-ин на среща с представители на финансовия сектор и управителя на южнокорейската централна банка.

Като част от спасителния пакет Комисията за финансови услуги обяви 10,7 трлн. вона механизми, създадени за стабилизиране на фондовите пазари. Тя ще стартира и механизъм за закупуване на облигации през април, който ще бъде финансиран от 84 институции, включително и от централната банка, търговските банки и застрахователите.

Южнокорейските компании се надпреварват да си осигурят спасителни линии, тъй като самоизолацията в цялата страна засегна заведенията за обществено хранене, авиокомпаниите, хотелите и развлекателната индустрия в четвъртата по големина икономика в Азия.

Икономическото въздействие на COVID-19 изтри близо една трета от стойността на южнокорейския борсов бенчмарк KOSPI през този месец, като в същото време спредът между корпоративните облигации и държавния дълг се увеличи, което е знак за възможна кредитна криза.

Повече от 210 000 малки предприятия в страната са кандидатствали за „спешните заеми“, които правителството предложи по-рано този месец, заяви главният регулатор на Комисията за финансови услуги Юн Сун-со на пресконференция.

Пандемията от коронавирус доведе до временно спиране на дейността на автомобилните заводи и дилъри в САЩ и Европа, като подобна тенденция се очаква да се установи и в Южна Корея, където се намират централите на концерни като Hyundai Motor Co и Kia Motors Corp.

Южна Корея съобщи за 76 нови случая на заразени с коронавирус във вторник, поддържайки тенденция към намаляване на броя на новозаразените.

До момента общият брой на заболелите в страната е 9 037 според Корейския център за контрол и превенция на заболяванията. Загиналите вследствие на коронавируса са 120.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още