IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея свали основния лихвен процент до ново рекордно ниско ниво

Гуверньорът на финансовата институция определи решението, което не бе взето единодушно, като превантивна мярка

08:48 | 12.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Южна Корея свали основния лихвен процент до ново рекордно ниско ниво

Централната банка на Южна Корея понижи основния лихвен процент до ново рекордно ниско ниво, с което се присъединява към другите водещи световни централни банки, които разхлабват курса на своята парична политика.

С изненадващото решение Централната банка на Южна Корея намали лихвата за пръв път от пет месеца. Този път - с 25 базисни пункта до 1,75%.

В коментарите си пред медиите след решението, което не бе взето единодушно, гуверньорът на финансовата институция Лъе Дзю коментира, че ходът е бил „превантивна“ мярка, тъй като възстановяването на южнокорейската икономика се разминава с очакванията.

„Възстановяването на потреблението е много слабо. А ако тази слаба инерция продължи, тя ще изяде от потенциалния икономически ръст“, каза той и добави, че инфлацията, която през февруари спадна до 16-годишно дъно, ще остане потисната.

„Въпреки че лихвените проценти бяха понижавани два пъти през миналата година, смятахме, че беше нужно да направим още, за да стимулираме текущото възстановяване“, заяви Дзю.

По отношение на външната среда гуверньорът посочи, че глобалната икономика ще продължава да се възстановява с умерено темпо, но определи намерението на Федералния резерв на САЩ да повиши лихвените проценти като „рисково събитие“.

В последните няколко месеца повече от 20 световни централни банки разхлабиха курса на своята парична политика най-вече с една основна цел – битката със средата на ниска инфлация, предизвикана от срива в цените на петрола.

Решението на Централната банка на Южна Корея идва само ден, след като Централната банка на Тайланд също оряза изненадващо своя основен лихвен процент и то за пръв път тази година. Лихвата вече е 1,75 на сто, като нивото е най-ниското от средата на 2010 г.

По отношение на паричната политика на Южна Корея – анализатори, цитирани от CNBC, са на мнение, че ходът на банката ще е последният в средносрочен план.

Повече по темата вижте тук!

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още