IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея намалява целта си за инфлацията и растежа

Централната банка ще таргетира инфлация от 2%, а Министерството на финансите очаква икономически ръст от 2,7% през 2015 г. и 3,1% през 2016 г.

10:25 | 16.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Южна Корея намалява целта си за инфлацията и растежа

Южна Корея се закани да сложи край на периода с много ниска инфлация, която заплашва да засегне икономическия растеж на страната и накара централната банка да намали целта си за прираста на индекса на потребителските цени, пише Bloomberg.

Тази година годишната инфлация е средно под 1% спрямо средните 2,7% през предходното десетилетие. В сряда Централната банка на Южна Корея намали целта си до 2% от предходната граница 2,5-3,5%.

Отделно Министерството на финансите понижи прогнозата си за икономическия ръст през 2015 г. и 2016 г. и заяви, че започва да следи номиналния брутен вътрешен продукт. Този измерител не е изгладен с ценовите промени и предлага по-добър поглед за показатели като данъчни постъпления и корпоративни приходи.

Централните банки по целия свят не успяват да достигнат инфлационните си цели на фона на постоянните спадове в цените на петрола. Южна Корея не прави изключение. Рекордните дългове на домакинствата са друга причина, която буди опасения у централните банкери и политиците, както и всяко насочване към дефлация, което би увеличило дълговия товар на южнокорейците.

Някои икономисти са на мнение, че южнокорейските власти трябва да изместят фокуса си от експанзионистични фискални и парични действия и че целта за инфлацията от 2% ги поставя в същата категория като редица други държави.

По време на пресконференция централните банкери обявиха, че планират да се фокусират върху борбата с ниската инфлация, за да подкрепят възстановяването.

„Целта от 2% е приета от голяма част от развитите страни, включително Англия, Швеция и Канада, и тя е цел, която може да окуражи стабилния икономически растеж“, коментира заместник-гуверньорът на Централната банка на Южна Корея Су Юн Кюн. „Считаме ниво на инфлацията от 1% за ниско, а нашата цел определено е 2%.“

Въпреки че Централната банка на Южна Корея ще направи всичко възможно за достигане на инфлационната цел, не означава, че ще последват монетарни действия, когато ръстът на индекса на потребителските цени достигне целта.

По думите на Су изчисленията на централната банка сочат, че потенциалният растеж на Южна Корея до 2018 г. ще бъде от 3% до 3,2%.

Икономиката на азиатската страна ще нарасне с 2,7% през тази година и с 3,1% през 2016 г., показват ревизираните оценки на финансовото министерство. И двете прогнози са по-ниски спрямо предходните. Инфлацията ще бъде 0,7% през 2015 г. и ще се ускори до 1,5% през следващата година, сочат още очакванията на Министерството на финансите на Южна Корея.

През по-голямата част от годината инфлацията в Южна Корея остана под 1% въпреки четирите понижения на основния лихвен процент от август 2014 г. насам, след които ставката спадна до 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още