IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания е изпратила силно 2019 г., но предизвикателствата предстоят

Брутният вътрешен продукт на страната е отчел ръст от 0,5% през четвъртото тримесечие

16:52 | 31.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Испанската икономика е завършила миналата годината с неочаквано ускорение, което ще затвърди позицията й на един от най-добрите европейски производители, информира Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната е отчел ръст от 0,5% през четвъртото тримесечие на 2019 г. Секторът на услугите се е представил много силно, а износът се е повишил през периода, сочи доклад на националното испанското статистическото бюро. eu eu

Въпреки изненадващото ускорение през четвъртото тримесечие, общият икономически растеж в Испания намалява. Испанската икономика е регистрирала ръст от 2% през 2019 г., показват данните в петък. Това е най-бавният темп на нарастване за страната от 2014 г. насам.

Испания започва новата година с ново ляво коалиционно правителство. Назначаването по-рано този месец на лидера на Социалистическата партия Педро Санчес за министър-председател и лидера на лявата партия „Подемос“ Пабло Иглесиас за негов заместник сложи край на политическата несигурност за страната.

Но новата администрация идва и със собствен набор от несигурности относно икономическите политики. Това е първото коалиционно правителство в най-новата история на Испания и още не е ясно какво ще може да предложи.

Досега то е повишило националната минимална работна заплата с 6%, което е второто й увеличение за последните две години. Икономистите казват, че има първоначални доказателства, че увеличението от миналата година до известна степен е забавило растежа на работните места през 2019 г. и че допълнителният марж може да причини още сътресения.

Ръководството на страната заяви, че иска да продължи с увеличаването на минималната работна заплата през всяка година в опит да стимулират икономическия растеж. Икономистите предупреждават, че увеличението обаче не трябва да надвишава растежа на производителността, който е сравнително нисък в Испания.

"По-големият брой служители стимулира растежа на икономиката", казва икономистът на Bloomberg Intelligence Мева Кузен. "Но този модел не може да бъде поддържан и Испания е изправена пред трудно преминаване към по-устойчив източник на разширяване: производителността", допълни тя.

Предстоят и преговорите за уреждането на политическия конфликт с Каталуния. Премиерът Педро Санчес е взел решение да отложи разговорите за след планираните избори в автономната област, съобщиха от испанското правителство, цитирани от Ройтерс. Очаква се самият вот да бъде проведен най-рано в края на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още