IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се ускори над целта

Очакванията са обаче това да е временно явление

13:47 | 22.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-високите разходи за енергия и транспорт доведоха до повишаване на инфлацията във Великобритания през миналия месец над целта, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали с 2,1% в сравнение с година по-рано, докато консенсусната прогноза беше за инфлация от 2,2%. През март пък инфлацията се ускори до 1,9% благодарение на премахването на горната граница за енергийните тарифи. Така цената на електроенергията скочи с 10,9%, а газът поскъпна с 9,3%, докато преди това се наблюдаваха слаби повишения в цените.

Автомобилните горива също поскъпнаха около Великден, а цените на въздушните превози нараснаха с повече от 26% през април.

Очаква се обаче ускоряването на инфлацията да е временно явление, тъй като Английската централна банка прогнозира връщане към целта през този месец и забавяне на инфлацията до август до под 2%.

Базисната инфлация се задържа на ниво от 1,8%, което дава възможност на централните банкери да запазят лихвените проценти без промяна на фона на отлагането на Brexit.

Цените на жилищата в Англия и Уелс са се повишили с по около 1,4% на годишна база през март. В Лондон обаче имотите поевтиняват с около 1,9% на фона на опасенията около Brexit и по-високите данъци. Стойността на имотите в столицата за сега са на най-ниското си ниво от април 2016 г.

Друг важен показател за британската икономика - БВП, също получи стимул с еднократен ефект през първото тримесечие на 2019 г. , тъй като производителите се втурнаха да изпълняват поръчки преди Brexit, който така и не дойде.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания нарасна с 0,5% през първите три месеца на 2019 г. в съответствие с очакванията на Английската централна банка и проучване на Ройтерс сред икономисти. Растежът на икономиката на Обединеното кралство на годишна база достигна 1,8% през първото тримесечие спрямо 1,4% през последните три месеца на миналата година. Отчетеният ръст от 1,8% е най-високият от третото тримесечие на 2017 г. и също е в съответствие с прогнозите на икономистите.

При предишни проучвания производителите съобщаваха, че увеличават запасите си от стоки в случай, че на страната й се наложи да излезе от ЕС без сделка, защото се опасяват от настъпването на хаос на границите на Великобритания. През първото тримесечие увеличаването на запасите е допринесло с 0,7 процентни пункта към растежа на БВП, но при някои сектори, включително търговията с автомобили и при търговците на едро, няма много доказателства за подобна тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още