IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания остава над целта на АЦБ и през септември

Най-голям натиск върху цените оказват горивата, които са поскъпнали с близо 20%

11:40 | 20.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Потребителските цени във Великобритания са се ускорили отвъд целта на Английската централна банка (АЦБ) за втори пореден месец в резултат на глобалните прекъсвания във веригите на доставки, които повишиха транспортните разходи, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали с 3,1% през септември на годишна база след ръст от 3,2% месец по-рано, обяви Националната статистическа служба в сряда. АЦБ очаква цените да се вдигнат над 4% до края на годината, което е двойно по-високо ниво от мандата ѝ.

 

 

Данните са последните преди решението на централната банка по лихвените проценти следващия месец, когато финансовите пазари очакват централните банкери да вдигнат основните лихвени проценти за пръв път от началото на пандемията. Гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли заяви, че банката трябва да действа, за да удържи възходящата спирала на цените.

„Напрежението от отново отварящата се икономика доведе до по-остър натиск върху веригите на доставки“, коментира Яел Селфин, главен икономист в KPMG. “Очакваме още ускорение на инфлацията от октомври“.

Забързващата се инфлация представлява проблем и за финансовия министър Риши Сунак, защото повишава разходите за обслужване на дълга на Великобритания, обвързан с инфлацията. Друг индекс – на цените на дребно, който помага да се определят лихвените плащания по тези облигации – скочи до 4,9%, което е най-високият му темп от 2011 г. и е над очаквания от 4,7%. Този индекс отчасти доведе и до увеличение на цените на жилищата.

„Глобалните шокове вдигнаха цените в цял свят. Работим с бизнеса и международните партньори, за да адресираме този натиск“, каза Сунак в изявление.

Транспортът е основен двигател на основната потребителска инфлация през септември. Цените на бензина са скочили с 19% на годишна база до най-високото си ниво от 2013 г. - дори преди кризата с горивата да свие доставките. Цените на използваните автомобили са се вдигнали с 2,9% през септември спрямо същия месец на 2020 г. и бележат ръст от почти 22% от април насам.

Тези фактори са били компенсирани от по-малкия принос към инфлацията от хотели и ресторанти, които са облекчили ценовия натиск в сравнение с преди година. През септември 2020 г. ресторантите увеличиха цените след края на държавна програма за подпомагане.

Макар че централните банкери от дълго време твърдят, че сегашното ускоряване на инфлацията ще бъде преходно, серия от развития през последните седмици предполагат, че тя може да се задържи по-висока за по-дълго време от очакваното. Цените на природния газ се вдигнаха, заплатите растат бързо, а компаниите говорят все повече за перспективите да увеличат цените.

Това, в комбинация с все по-ястребовата реторика на някои централни банкери, доведе до бърза промяна в прогнозите на пазара за основните лихви, като според HSBC Holdings може да се случи едно от най-бързите им увеличения в историята.

Ускорението в инфлацията ще намали доходите на домакинствата с 1000 паунда следващата година, докато предишните прогнози за този показател бяха той да намалее до края на 2021 г., заяви Resolution Foundation тази седмица.

Инфлацията за септември се ползва и за да се определи годишното увеличение на държавните пенсионни плащания. На ниво от 3,1% това ще бъде второто по-големина повишение от десетилетие за 12,4 млн. пенсионери във Великобритания. Планът на Сунак да вдигне данъците ще затегне финансите за повечето домакинства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още