IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ продължава ускорението си

Инфлацията през януари се е увеличила с 0,2% на фона на увеличение на доходите

18:30 | 01.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските разходи в Съединените щати са се увеличили с 0,2 процента през януари на фона на увеличение на доходите, нараснали благодарение на данъчните намаления. В същото време потребителските цени са скочили с 0,3 на сто - най-голямото повишение от 12 месеца, съобщава БТА, позовавайки се на световните агенции.

Министерството на търговията съобщи, че слабото покачване на разходите е последвало увеличението от 0,4 на сто през декември и от 0,8% през ноември. Доходите са се увеличили с 0,4 на сто благодарение на бонусите, свързани с 30-милиардното орязване на данъците, които правителството очаква да са били изплатени през януари. 

Доходите след данъци са скочили с 0,9 процента - най-голямото увеличение за една година. Лихвите по спестовните влогове са се увеличили, след като през декември спаднаха до 12-годишен минимум. 

Има и известни признаци за инфлационен натиск. Ключовият индекс за персоналните потребителски цени, с изключение на нестабилните цени на храните и енергията, се е повишил с 0,3 на сто - най-голямото покачване от една година.

На този фон по-рано днес стана ясно, че през изминалата седмица броят на американците, които подават молби за помощи за безработни е намалял до най-ниската си точка от 48 години насам, съобщава агенция Ройтерс.

Засилената заетост и увеличаването на инфлацията може да накарат Федералния резерв да повиши лихвените проценти по-драстично, за да се предотврати прегряване на икономиката. Фед предвижда три увеличения през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още