IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ през декември се е ускорила до над 2%

Тенденцията отразява повишаващите се цени на бензина и стабилното потребителско търсене

16:36 | 18.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Годишната инфлация в САЩ за декември се е ускорила до над 2% за пръв път от средата на 2014 г. - тенденция, която отразява повишаващите се цени на бензина и стабилното потребителско търсене, съобщава Wall Street Journal.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,3% през декември на месечна база, заяви Министерството на труда в сряда. Без волатилните категории, като хранителни продукти и енергия, цените са се увеличили с 0,2% спрямо ноември. Ръстът съответства на очакванията на икономистите.

Спрямо предишната година цените са се увеличили с 2,15% през декември, което е най-големият 12-месечен ръст от юни 2014 г. Цените отчитат повишение от 2,2%, ако не се включват хранителните продукти и енергията.

Темпът на инфлацията от над 2% предполага, че ерата на историческо ниските повишения на цените, отчетени през по-голямата част на 2015 и 2016 г., е приключила. Това отразява най-вече възстановяване на цените на енергията след стръмния им спад, но и показва, че много други компании са отчели достатъчно търсене, за да преодолеят скромния ръст на цените.

Федералният резерв таргетира годишен темп на инфлацията от 2%, макар че предпочитаният показател на централната банка е ценовият индекс на търговското министерство за разходите за лично потребление. Според индекса инфлацията в САЩ е под годишната цел на централната банка за последните четири години и половина. Индексът е нараснал с 1,4% през ноември на годишна база.

По-устойчивата инфлация може да даде на Фед повече свобода на действие и да увеличи основния лихвен процент тази година. Централната банка повиши лихвите по веднъж през последните две години. Представителите на Фед заявиха три увеличения на основния лихвен процент с по четвърт процентен пункт за тази година.

Докладът от сряда показва, че миналия месец са се вдигнали цените на бензина, настаняването и транспорта, а тези на хранителните продукти са останали без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Ето, че не било чак толкова трудно да се достигне до леляната и мечтана от всички инфлация от 2%. Което щяло било до доведе до растеж и благодат. Сега просто трябва да изчакаме и да видим какво точно ще се случи и дали цифрата 2% е толкова магическа, колкото приз последните години се опитват да ни обяснят. Защото аз не вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още