IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ остава без промяна през юни

Без волатилните категории на храните и енергията цените се повишават с 0,1%

16:56 | 14.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-ниските разходи за газ, самолетни билети, нови и втора ръка автомобили и планове за мобилни телефони са запазили потребителските цени в САЩ без промяна през юни – доказателство, че инфлацията остава слаба, съобщава New York Times.

Индексът на потребителските цени остава без промяна, след като през май данните показаха спад от 0,1%, съобщава министерството на труда в САЩ. Инфлацията обаче все пак сеускорява с 1,6% на годишна база. Това е доста по-слаб резултат в сравнение с февруари, когато цените се повишиха с 2,7% на годишна база.

Без волатилните категории на храните и енергията цените се повишават с 0,1% през юни и с 1,7% на годишна база.

Както показва инфлацията, плановете на Федералния резерв да увеличи лихвените проценти още веднъж тази година и три пъти през следващата ще бъдат подложени на по-задълбочен преглед. Фед обикновено повишава лихвените проценти, за да спре ускоряваща се инфлация, но ръстът на цените тази година се забавя.

Централните банкери повишиха основния лихвен процент четири пъти през последните 18 месеца.

В сряда председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън подсказа, че централната банка може да преразгледа плановете си за ръст на лихвите, ако инфлацията продължи да е под целта от 2%. Това доведе до рали на фондовите пазари, тъй като инвеститорите се зарадваха от перспективата за по-ниски лихвени проценти за по-дълго време.

Въпреки това в четвъртък Йелън се опита да изясни тази позиция, заявявайки, че е „твърде рано“ да заключава дали инфлацията ще остане слаба. Тя допълни, че ниското ниво на безработица вероятно ще принуди работодателите да повишат заплащането, за да привлекат и запазят служителите си, което от своя страна ще даде тласък на цените.

Показателят за безжичните телефонни разходи спада с 0,8% през юни и с 13,2% на годишна база. Цените на газа също се понижават с 2,8% през юни след 6,4% спад през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още