IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ на годишна база се е ускорила с най-бързия темп от две години

Индексът на потребителските цени е напреднал с 0,4% на месечна база през октомври

18:02 | 17.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Инфлацията в САЩ през октомври се е ускорила спрямо миналата година с най-бързия темп от две години, съобщава The Wall Street Journal. Това е поредният сигнал, че инфлационният натиск в икономиката се засилва.

Индексът на потребителските цени е напреднал с 0,4% на месечна база през октомври, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Без волатилните цени на хранителните продукти и енергията, т.нар. базисна инфлация се е ускорила с 0,1%.

Средната прогноза на икономистите, анкетирани от WSJ, бе общата инфлация да се ускори с 0,4%, а базисната - с 0,2%.

По-високите цени на бензина и жилищата са основна причина за ръста.

Спрямо миналата година общата инфлация се е ускорила с 1,6% през октомври, а базисната – с 2,1%.

Потребителските цени са се увеличили в седем от последните осем месеца, а ръстът им се ускорява от лятото насам. Забързването повиши показателя на инфлацията от реално нула преди година до ускоряващ се темп, който съответства по-силно на стабилно разрастваща се икономика.

Инфлацията бе като цяло слаба през последните няколко години, основно заради спада в цените на енергията, като този ефект в момента избледнява. Федералният резерв цели годишен темп на инфлацията от 2%, което не е нито твърде слабо, нито е знак за прегряваща икономика.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още