IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забави през декември

В последния месец на миналата година темпът на нарастване на цените намалява основно за енергията и непреработените храни

13:51 | 17.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на потребителските цени в еврозоната през декември 2017 г. достига 1,4% на годишна база спрямо 1,5% през предходния месец, става ясно от ревизираните данни, които потвърждават предходното четене, съобщи tradingeconomics.com. Темпът на нарастване на цените намалява основно за енергията и непреработените храни. Растежът като цяло се забавя и заради по-евтините телефонни разговори, дрехи и зеленчуци.

На годишна база цените на енергията нарастват с 2,9%, успокоявайки се след скок от 4,7% през ноември. Непреработените храни поскъпват с 1,9% в сравнение с 2,4% през предишния месец. Междувременно инфлацията остана без промяна за услугите, които и през декември отчитат повишение в цената си от 1,2%. Преработените храни, алкохола и тютюна поскъпват с 2,2% спрямо 2,1% месец по-рано. 

Сред най-големите икономики в Европа най-висок годишен темп на покачване на цените е отчетен в Германия – 1,6%, Франция – 1,2%, Испания – 1,2%, Италия – 1%, Гърция – 1% и Ирландия – 0,5%.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията, храната, алкохола и тютюна и на базата, на която Европейската централна банка взима своите решения, също остана непроменена през декември спрямо ноември на ниво от 0,9%.

На месечна база потребителските цени се повишават с 0,4%, след като през ноември покачването е били с 0,1%, като данните напълно отговарят на предварителните очаквания.

При последното заседание на ЕЦБ през декември Марио Драги заяви, че са необходими стимули за ускоряване на инфлацията. От банката тогава повишиха прогнозите си за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната заради все по-всеобхватното възстановяване на икономиката в региона. Инфлацията обаче остава под целта на регулатора заради сравнително високата безработица и задържането на заплатите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още