IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забави до 4-годишно дъно през май

Показателите за ЕС и България също отчита по-слаб ръст

13:22 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Инфлация в Европейския съюз (ЕС) се е забавила до 0,6% на годишна база през май в сравнение с 0,7%,отчетени през април, показват данните, публикувани от Евростат, статистическата служба на Европейския съюз (ЕС).

В целия регион месецът все още беше белязан от мерките за ограничаване на коронавируса, макар че някои държави започнаха постепенно да облекчават блокадите.

В България инфлацията се е забавила до 1% на годишна база през май в сравнение с ръста на потребителските цени от 1,3% през април.

Годишната инфлация в еврозоната също се е забавила до 0,1%, след като през април се ускори с 0,3%. Това е най-ниското ниво на измерителя за последните четири години. еу еу

Най-ниските годишни нива на показателя са били регистрирани в Естония (-1,8%), Люксембург (-1,6%), Кипър и Словения (и двете -1,4%).

Най-високите годишни ръстове на потребителските цени се забелязват в Полша (3,4%), Чехия (3,1%) и Унгария (2,2%).

В сравнение с април годишната инфлация се е забавила в двадесет държави членки, останала е стабилна в две и се е ускорила в пет.

През май най-голям принос за годишната инфлация в еврозоната са оказали цените на  храните, алкохола и тютюна (+0,64 процентни пункта), следвани от услугите (+0,59 процентни пункта) и неенергийните промишлени стоки (+0,06 процентни пункта).

Цените на енергията са отнели 1,20 процентни пункта от общия ръст на потребителските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още