IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се ускорява заради цените на енергията

Над половината от скока на потребителските цени през октомври се дължи на рязкото поскъпване на енергията

12:51 | 17.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Инфлацията в еврозоната се е ускорила до двойно по-високо ниво от целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) през октомври, потвърдиха данни на Евростат в сряда. Над половината от този скок се дължи на рязкото увеличение на цените на енергията.

Инфлацията в 19-членната еврозона се е ускорила с 4,1% през октомври на годишна база. За сравнение, през септември темпът на ускорение бе 3,4%, а година по-рано бе отчетена дефлация от 0,3%.

Що се отнася до Европейския съюз, инфлацията там е достигнала 4,4% през октомври на годишна база спрямо 3,6% през септември. За същия период на миналата година темпът на инфлацията бе от 0,3%.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната за пореден месец са имали цените на енергията (+2,21 пр.п.), което означава, че те допринасят за половината от ръста на потребителските цени. След тях са услугите (+0,86 пр.п.), неенергийните индустриални стоки (+0,55 пр.п.) и храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,43 пр.п.).

Според публикуваните данни най-висок ръст на потребителските цени се регистрира в Литва с 8,2%, следвана от Естония и Унгария – съответно 6,8% и 6,6%. България е на десето място с инфлация за октомври от 5,2%.

Най-ниска инфлация е измерена в Малта – 1,4%, Португалия – 1,8%, и Гърция и Финландия – по 2,8%.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията и храните, в еврозоната се е ускорила до 2,1% през месеца на годишна база.

На фона на инфлацията, която е вече два пъти над целта на ЕЦБ и вероятно ще продължи да се ускорява до края на годината, централната банка е под засилен натиск да се откаже от ултрахлабавата си парична политика и да се справи с ръста на цените, които удрят покупателната сила на домакинствата, коментира Ройтерс.

Затягаща се парична политика в момента обаче може да задуши следкризисното икономическо възстановяване, заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард в понеделник, изправяйки се срещу призивите и пазарните залози за затягане на политиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
75г все международното положение ви е криво ... как па нещо не измислихте различно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
На този фон България изнася електроенергия и внася енергийна инфлация. Каймака се обира от шайка глобалисти комисионери.България е ресурсен придатък на Империята, като освен енергия и ресурси, плаща и кръвен данък с младите си българи.И при цялата тази каша, сме принудени да живеем в глобален свят, с глобални цени, глобални полове, глобални зелени сделки, глобални вируси и глобални ваксини.Не е ли време да се откъснем за малко от глобализмите и да се фокусираме върху належащите ни национални проблеми, дори и с цената на изолация.. във всичките и форми. вкл. напускане на някои глобални съюзи.. ако е необходимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още