IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната отново тръгна нагоре през септември

Базисната инфлация обаче се забавя за пореден месец

13:27 | 28.09.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Темпът на инфлацията в еврозоната вероятно леко се е ускорил отново през септември, след като миналия месец отстъпи леко. Така инфлацията отново се завръща към най-високите си нива от около пет години и половина.

Прогнозите са ръстът на цените да се е забързал до ниво от 2,1% през деветия месец на годината спрямо 2,0% през август, сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът на потребителските цени през последните няколко месеца се запазва на нива около така желаната инфлационна цел, към която се стреми Европейската централна банка (ЕЦБ).

Еврото поевтиня леко веднага след излизането на новината, разменяйки се за 1,1608 долара, като минути преди това се разменяше за 1,1615 долара.

Основният тласък на потребителските цени през септември за пореден месец се дължи на енергията, която поскъпва с 9,5%. Ръстът в цените на енергията леко се ускорява, след като през предишния месец поскъпването бе от 9,2%.

Темпът на растеж на цените в категорията „Храни, алкохол и тютюневи изделия“ също леко се е забързал – до 2,7% спрямо 2,4% през август.

Цените на услугите и неенергийните индустриални стоки обаче остават без промяна с растеж от съответно 1,3% и 0,4%.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, обаче продължава да се забавя, достигайки до 0,9%. През юли тя бе стигнала ниво от 1,1%, а през предишния месец се забави до 1,0%.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 17 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Дано инфлацията нарасне, за да крашнат DAX и CAC 40 най-накрая. DAX на юг от 5000, а CAC 40 на юг от 1500. Това би било най-добрата възможна ситуация и тя би заличила цялото поскъпване на активите от следните 2 десетилетия, за сметка на рекордни цени на горивата, храните и рекорден ултраскок скок на лошите кредити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
s3
преди 5 години
Браво, добре е че инфлацията расте и вече отчитаме 2.1%. Дано скоро да стигнем и задминем целта от 2% инфлация, някой ден може да успеем и 4-5% да постигнем за да се стимулира икономиката и социалните разходи. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още