IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната остава на най-високото ниво от 2008 г.

Цените на енергията се повишиха със 17,6% през септември в сравнение с предходната година

14:08 | 20.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември с най-резкия темп за последните 13 години. Водени от огромното увеличение на цените на петрола и газа, потребителските цени се повишиха с 3,4% в рамките на една година, както обяви в сряда европейската статистическа агенция Евростат, потвърждавайки първоначалната оценка от началото на октомври. Това е най-високата стойност от септември 2008 г. 

Европейската централна банка (ЕЦБ) се стреми към средносрочна инфлация от 2,0 процента. Още през август инфлацията беше значително по-висока - 3,0%. Цените на енергията се повишиха със 17,6% през септември в сравнение с предходната година. Ако се изключи енергията, инфлацията е само 1,9%. Цените на услугите се повишиха с 1,7%, доста под средното ниво. Хранителните стоки, алкохолът и тютюнът са с 2,0 процента по-скъпи.

Ръстът на цените се дължи главно на ефектите, свързани с пандемията и отварянето на икономиките след дълги периоди на блокирания. Европейската централна банка очаква връх едва по-късно тази година, преди забавяне през 2022 г.

Въпреки това затрудненията във веригата на доставки в производството вече продължават по-дълго, отколкото мнозина първоначално очакваха, а проучванията показват, че компаниите все повече се опитват да прехвърлят разходите на клиентите, за да защитят маржовете на печалба. Засилващата се енергийна криза увеличава натиска.

 

 

Скъпата енергия също повиши значително и германската и българската инфлация през септември: за първи път от почти 28 години първата надхвърли четирите процента с ниво от 4,1%, докато за нашата страна поскъпването е от 4%.

Най-ниските годишни поскъпвания са регистрирани в Малта (0,7%), Португалия (1,3%) и Гърция (1,9%). Най-сериозни ускорения са регистрирани в Естония, Литва (и в  двете по 6,4%) и Полша (5,6%). В сравнение с август годишната инфлация спадна в една държава членка (Белгия), остава непроменена в една и се повиши в двадесет и пет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 2 години
eeexxxooo ЕЦБ) shte pregreete ss tazi inflacia zatiagaite pari4nata politika parite gi razdavate kato kifli i bani4ki
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още