IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната и ЕС леко се забавя през октомври

В България обаче потребителските цени леко са се увеличили в сравнение с предишния месец

13:49 | 16.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Инфлацията в еврозоната се е забавила леко през октомври – до 1,4% от 1,5% през септември, сочат последните данни на Евростат, публикувани в четвъртък. В сравнение с миналата година обаче се отбелязва стабилно ускорение, като инфлацията в региона тогава е била на ниво от 0,5%.

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) през октомври също е забавила леко темпа си до 1,7% на годишна база спрямо 1,8% през септември. Спрямо същия период на миналата година и тук се наблюдава рязко забързване, като през октомври 2016 г. инфлацията е била на същото ниво като в зоната с единна валута – 0,5%.

Най-бавен ръст през октомври отчита инфлацията в Кипър – от 0,4%, както и в Ирландия, Гърция и Финландия (по 0-5%). Най-бързо ускорение пък се наблюдава в Литва (4,2%), Естония (4,0%) и Обединеното кралство (3,0%).

В България инфлацията през октомври е била близо до средното ниво за ЕС – 1,5%, ускорявайки се спрямо предишния месец, когато е била 1,3%.

Спрямо септември 2017 г. годишната инфлация се е забавила в 14 страни членки, останала е стабилна в пет и се е ускорила в девет.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали транспортните горива (0,10 пр.п.), услугите за настаняване (+0,08 пр.п.) и млечните продукти и яйцата (+0,06%). Негативно въздействие пък са имали телекомуникациите (-0,11 пр.п.), облеклата (-0,07 пр.п.) и социалната защита (-0,04 пр.п.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още