IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията и продажбите на дребно ускоряват икономическото възраждане на Китай

В същото време се увеличава финансирането за закупуване на имоти, както и разходите на държавните компании и тези от частния сектор

10:18 | 15.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическото възстановяване на Китай се ускорява през август, водено от увеличаване на темпа на растеж на индустриалното производство, както и от първия ръст на продажбите на дребно, откакто Covid-19 се появи в началото на годината, съобщава Bloomberg.

Продажбите на дребно нарастват с 0,5% през август спрямо година по-рано, докато промишленото производство се увеличава с 5,6% за периода, съобщават от Националното статистическо бюро във вторник.

През първите осем месеца на годината промишленото производство в Китай нараства с 0,4% на годишна база, продажбите на дребно отчитат ръст от 8,6%, докато инвестициите в дълготрайни активи са с 0,3% по-ниски.

Данните показват, че втората по големина икономика в света се възстановява от спада, причинен от Covid-19 през първото тримесечие, в ярък контраст с държавите, които все още се борят да овладеят огнищата, притиснати от блокади и икономическо свиване.

В Китай фискалните стимули и изненадващо силният износ първоначално засилиха промишленото производство, а възвръщането към растеж на разходите на дребно сега показва, че частното търсене също започва да се възстановява.

Новите случаи на заразени с Covid-19 в Китай намаляха до двуцифрени стойности през август, като правителството продължи да премахва ограниченията за социално дистанциране. Потребителите отговориха на това, тласкайки нагоре продажбите на дребно на стоки с 1,5% на годишна база, докато разходите за кетъринг и ресторанти се свиват с по-бавни темпове.

китай китай

„Ако Китай продължи да контролира вируса, както през последните няколко месеца, това ще означава стабилна вътрешна среда за стабилно възстановяване до края на тази година“, коментира ситуацията Бети Уан, старши икономист в Australia & New Zealand Banking Group Ltd в Хонконг.

Постепенното разхлабване на ограниченията върху услугите, като например киносалоните, може също да даде положителен тласък на потребителските разходи. Китай позволи на театрите и кината в райони с малък брой заразени с коронавирус да възобновят дейността си от 20 юли макар и с ограничения. Приходите от продажбата на билети са се възстановили в края на август до около 90% от нивата, наблюдавани през същия период на миналата година, според статистическото бюро, а Morgan Stanley смята, че въпросните приходи ще се нормализират през четвъртото тримесечие.

Все по-силното възстановяване ще бъде добре дошла новина за централната банка на Китай, която се опитва да стимулира икономиката, без да залива финансовите пазари с пари. Китайската народна банка добави ликвидност към пазарите по-рано във вторник, за да помогне на банките, изправени пред парично „пресушаване“, но в същото време запази лихвения процент непроменен.

китай китай

Пазарът на жилища също продължава да процъфтява, въпреки че правителството затяга правилата за собствеността. Ръстът на цените на жилищата се ускори през август след кратко забавяне през предходния месец, което показва, че проблемите около пандемията не са успели да  изтрият ентусиазма на купувачите. Финансирането за закупуване на имоти нараства с 3% през първите осем месеца на годината.

Ръстът на инвестициите на държавни фирми се забавя до 3,2% за същия период, докато разходите на частните компании се свиват с 2,8%, отчитайки най-добрия резултат за цялата година.

Правителството наскоро представи нов план, който има за цел да увеличи вътрешното потребление и също така да засили конкурентоспособността на страната при технологиите на фона на нарастващото геополитическо напрежение и възможността за възраждане на коронавируса.

Въпреки че внимателно наблюдаваното равнище на безработица се понижава до 5,6%, показателят за безработица, който обхваща основно завършилите колеж, е нараснал с 5,4 процентни пункта през месеца. Той обикновено отчита спад по това време на годината.

Китай започва да отчита реален растеж, но все още е далеч от нивата, наблюдавани след световната финансова криза, заяви нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц в онлайн събитие във вторник сутринта преди публикуването на данните от август. „Тези цифри не са достатъчно близки, за да стимулират глобалното възстановяване“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още