IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство във Франция спада с 2,8% при очакван спад от 0,3%

Това е най-голямото понижение за показателя от близо две години насам

13:45 | 07.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>: Balint Porneczi/Bloomberg</em></p>

Снимка: : Balint Porneczi/Bloomberg

Френското индустриално производство е отчело много по-рязък спад от очакваното през декември, тъй като заводите са претапяли негативно влияние от транспортните стачки в национален мащаб и забавянето на общоевропейската икономика, показват официалните данни на страната, предадени от Ройтерс.

От статистическата агенция INSEE заявиха, че индустриалното производство на Франция е спаднало с 2,8% на месечна база през декември. Това е най-голямото понижение за показателя от близо две години насам. От друга страна икономистите прогнозираха спад от едва 0,3%. ф ф

Производителите бяха принудени да забавят нивата на продукцията си през декември, тъй като линиите им за доставка бяха засегнати от протестните действия срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

Икономисти заявиха, че намаляването на индустриалното производство е допринесло в голяма степен за изненадващия спад на общия икономически растеж през четвъртото тримесечие с 0,1% спрямо предходните три месеца.

Въпреки това, слабостта на индустриално производство в други европейски страни предполага, че зад забавянето на френската заводска активност стоят не само вътрешните проблеми. Германия отчете 3,5-процентов спад в промишлената си продукция през декември. От друга страна индустриалното производство в Испания се е увеличило, но с много по-малко от очакваното. Промишлената продукция на страната е отчела ръст от 0,8% при прогнозирано повишение от 2,2%.

В отделен доклад от френската митническа служба заявиха, че търговският дефицит на страната се е понижил през декември до 4,1 милиарда евро от 5,4 милиарда, регистрирани през ноември.

Въпреки че икономиката на Франция се е забавила през последното тримесечие, от INSEE посочиха в петък, че пазарът на труда е продължил да се подобрява.

В периода от октомври до декември 2019 г. в частния сектор на икономиката са били добавени 40 700 нови работни места. Така общо за миналата година разкритите нови работни позиции са 210 100.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още