IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната отчете спад заради Франция и Италия

Първият положителен месец за тази година за Германия не беше достатъчен да компенсира слабостите на други места

18:15 | 14.05.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната се сви през март, след като налице бе спад във Франция и Италия, но е успяло да се възстанови в най-голямата икономика на блока – Германия, съобщава Ройтерс.

Евростат обяви, че производството в 19-те страни от еврозоната, е намаляло с 0,3% на месечна база в съответствие с пазарните очаквания. На годишна база свиването е с 0,6%.

Месечният спад през март следва понижение в индустриалното производство с 0,1% през февруари, което беше ревизирано в посока нагоре от първоначалната оценка за спад с 0,2%.

Първото тримесечие на годината обаче остава положително благодарение на увеличението от 2%, отбелязано през януари.

Спадът на производството през март беше повлиян от свиване с 1% при недълготрайните потребителски стоки, тъй като продажбите на дребно в блока бяха в застой.

Положителен сигнал все пак дойде от производството на дълготрайни потребителски стоки, като автомобили и хладилници, след повишение с 0,7% на месечна база. Това е сигнал за възстановяване на продажбите на по-скъпи продукти.

Първият положителен месец за тази година за Германия обаче не беше достатъчен да компенсира отбелязания спад в производството във Франция и Италия – втората и третата по големина икономика в еврозоната.

След два последователни месеца на понижение Германия отчете ръст от 0,4%. Производството обаче се сви с 1% във Франция и с 0,9% в Италия. Негативните резултати следват ръстове в предходните два месеца и в двете страни. 

По-рано днес стана ясно, че доверието на инвеститорите в перспективите за растеж на Германия неочаквано е отслабнало през май за първи път от октомври, подчертавайки нестабилността на най-голямата икономика в Европа. Това се случва, докато страната се опитва да се справи със забавянето на фона на растящото напрежение на търговския фронт.

Показателят, измерващ икономическите нагласи в еврозоната през май, на института ZEW падна рязко до -1,6 пункта. За сравнение, консенсусната прогноза беше за повишение до 5 пункта спрямо 4,5 пункта, отчетени месец по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 4 години
Всеки ден напълно противоречиви данни, от утвърждаващ се спад до изненадващ ръст...ало, инвесторе...такъв анализ тип "сери-опери" вече и в илиенци не върви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 4 години
Индустриалното производство е симптом. Феноменът е нереформирани публични администрации, което се вижда още по-лесно от тежките данъци и задлъжнялост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 4 години
тука действа законът за скачените съдове , само че в перверзен вариант ... когато индустриалното производство във Франция и Италия / доколкото все още мърда / спада , в Германия се покачва рязко ... еврозакони , кво да се прави ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още