IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната бележи изненадващ ръст през септември

Производството в региона е нараснало с 0,1% на месечна база през последния месец на третото тримесечие

16:57 | 13.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната неочаквано се е повишило за втори пореден месец през септември. Това дава знак, че икономиката започва да излиза от спада в края на третото тримесечие, предава Bloomberg.

Евростат съобщи в сряда, че производството в региона е нараснало с 0,1% на месечна база след отчетения ръст с 0,4% през август. Големите двигатели на увеличението, което беше далеч по-добро от прогнозата на икономистите за спад от 0,2%, бяха капиталовите стоки и нетрайните потребителски стоки. eu eu

Макар цифрите да изглеждат ниски, те могат да спомогнат за продължаване на неотдавнашното подобряване на възгледите относно европейската и германската икономика. Макар че драстичният подем в инерцията е малко вероятен, ситуацията поне не се влошава. В четвъртък трябва да излязат данни, които вероятно ще покажат, че Германия е изпаднала в техническа рецесия през третото тримесечие, но това може да отбележи най-ниската точка за икономиката региона.

Ключов въпрос за икономическите перспективи е развитието на търговската битка между САЩ и Китай, както и това дали, кога и в какви мащаби ще бъде сключената помежду им сделка.

На годишна база индустриалното производство е продължило да намалява през септември, въпреки че спадът от 1,7% е най-малкият за последните четири месеца. На месечна база Германия, Италия и Испания са отбелязали спад в производството си, докато това на Франция се е увеличило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още