IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните поръчки в Германия нарастват за трети пореден месец

Темпът на повишение обаче се забавя

10:58 | 04.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската промишленост е продължила възстановяването си през юли, макар и с драстично забавяне. Поръчките се повишават за трети поредна месец, след като ограниченията за контрол на пандемията от коронавирус бяха облекчени.

Търсенето се увеличава с 2,8%. Поръчките за износ нарастват, особено тези извън еврозоната, информира Bloomberg. г г

В същото време вътрешните поръчки за инвестиционни стоки спадат рязко след силния растеж през предходния месец.

„През следващите месеци вероятно ще видим, че ниските плодове са събрани и сега икономическата ще загуби скорост“, казва Йенс-Оливер Никлаш, икономист в Landesbank Baden-Wuerttemberg. „Няма да видим нивата отпреди кризата толкова бързо, колкото се надяваха някои“, добавя той.

От Федералната статистическа служба на Германия посочват, че приемът на поръчки е с 8,2% по-нисък от този през февруари преди да бъде наложена блокадата срещу разпространението на коронавируса. Вътрешните поръчки спадат с 10,2% на месечна база през юли. Поръчките от чужбина се увеличават с 14,4%, предава Ройтерс.

След регистрирането на най-големия си спад от поне половин век през второто тримесечие германската икономика отбелязва рязък отскок. Все пак управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман предупреди в сряда, че силният растеж през летните месеци „не трябва да предизвиква фалшиви надежди“ и че възстановяването ще бъде дълго и неравномерно.

Във вторник властите преразгледаха нагоре прогнозата си за 2020 г., като сега очакват икономиката на страната  да се свие с 5,8% през тази година при срив от 6,3%, прогнозиран по-рано. Това пак ще представлява най-големия икономически спад след Втората световна война.

Правителството на канцлера Ангела Меркел от март насам въведе стимулиращи мерки, финансирани с рекордни заеми от 217,8 милиарда евро, за да помогне на компаниите и потребителите.

Възстановяването и в други части на еврозоната губи инерция, според индексите на мениджърите по поръчките, публикувани тази седмица, а новите случаи на заразени с коронавирус се увеличават в някои части на 19-членния валутен регион.

От Министерството на икономиката на Германия заявяват, че търсенето трябва да продължи да се възстановява през следващите месеци, за което сигнализира възстановяването и на работните часове и подобряването на доверието на бизнеса.

Членовете на Управителния съвет на Европейската централна банка ще се срещнат през следващата седмица, за да обсъдят политиката на институцията. Въпреки че засега се очаква настройките на паричната политика да останат  непроменени, централните банкери вероятно ще увеличат покупките на активи още веднъж до края на годината, показват резултатите от проучване на Bloomberg.

Инфлацията във валутния блок се очаква да спадне под нулата за първи път от четири години, а скорошното поскъпване на еврото оказва допълнителен натиск върху цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още