IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалната печалба в Китай нараства с най-бърз темп от средата на 2018 г.

Въпреки това анализаторите предупреждават за рискове и несигурност в бъдеще

10:27 | 27.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Печалбите на индустриалните компании в Китай са нараснали за трети пореден месец през юли и то с най-бързи темпове от юни 2018 г., тъй като производственият сектор бавно се възстановява от причинения от коронавируса спад.

Индустриалната печалба в Китай е нараснала с 19,6% на годишна база до 589,5 милиарда юана (85,58 милиарда долара) през юли след 11,5-процентово увеличение, наблюдавано през юни, информира Ройтерс, позовавайки се на данни от Националното статистическо бюро на страната, публикувани в четвъртък.

Възстановяването на Китай набира скорост, тъй като местното търсене, стимулите на правителството и изненадващо устойчивият износ възродиха активността, въпреки че пандемията парализира огромна част от икономиката по-рано през годината .

Въпреки това през юли се появиха някои признаци на слабост, като промишленото производство нарасна по-бавно от очакваното. Според някои анализатори наводненията и проливните дъждове са намалили активността и търсенето на електроенергия.

Индустриалната печалба също е изправена пред рискове от все по-обтегнатите отношения между САЩ и Китай преди президентските избори в САЩ през ноември. Това може да повлияе на задграничните поръчки и доверието от страна на инвеститори и потребители.

За периода от януари до юли печалбата на индустриалните компании е спаднала с 8,1% на годишна база до 3,1 трилиона юана, подобрявайки се от понижението с 12,8% през първите шест месеца на годината.

Джу Хонг, представител на статистическото бюро, заяви, че секторите на  автомобилите и електрониката са отбелязали значително възстановяване в печалбите си през юли, като темповете на ръст там са били съответно 125,5% и 38,6%.

Въпреки ускоряването на печалбите през юли, намаляването на натрупаната печалба в минната и суровинната промишленост остава голямо. Натискът върху паричните потоци на компаниите е висок, а "сложната и тежка" среда в страната и в чужбина означава, че бъдещият ръст на печалбата е изправен пред голяма несигурност , каза Джу.

Приходите на държавните индустриални компании в Китай са намалели с 23,5% на годишна база за първите седем месеца на годината спрямо спада от 28,5% спад през първата половина на годината, показват данните на статистическото бюро.

Задълженията на индустриалните компании, от друга страна, са нараснали с 6,5% на годишна база в края на юли спрямо 6,4-порцентовия ръст в края на юни.

Печалбите в частния сектор са се понижили с 5,3% в периода от януари до юли.

Данните за индустриалната печалба обхващат големи компании с годишен приход над 20 милиона юана (2,90 милиона долара) от основните им операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още