IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската централна банка остави лихвите си непроменени

Инфлацията в страната се е ускорила до 7,35% през декември, много над целта на централната банка от 2% до 6%

14:10 | 06.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Управителят на централната банка на Индия Шактиканта Дас. Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на централната банка на Индия Шактиканта Дас. Снимка: Ройтерс

Индийската централна банка остави непроменени основните си лихвени проценти за втори пореден път, като същевременно поддържа възможността за повече облекчения в подкрепа на икономиката, ако инфлацията се забави, информира Bloomberg.

Шестимата членове на Комитета по паричната политика са гласували с единодушие да запазят сконтовия лихвен процент на ниво от 5,15% в четвъртък, се казва в съобщение на Индийската централна банка.

„Въпреки че това решение е в съответствие с очакванията, е важното действията на централната банка на Индия да не бъдат подценявани“, каза гуверньорът Шактиканта Дас пред журналисти в Мумбай. „Трябва да се има предвид, че централната банка разполага с няколко инструмента, които може да използва за справяне с предизвикателствата, пред индийската икономика по отношение на слабата инерция на растежа“, добави той.

Ръководството на Индийската централна банка предприе стъпки за стимулиране на растежа на кредитите в икономиката, включително премахване на задължителното изискване банките да прибавят към резервите си по 4% от всеки нов заем, отпуснат за търговци на автомобили, жилищно строителство и малки предприятия.

Тъй като правителственият бюджет не успя да осигури фискален тласък през този месец, тежестта за стимулиране на икономиката отново пада върху централните банкери. Инфлацията се е ускорила до 7,35% през декември, много над целта на централната банка от 2% до 6%. и и

От Комитета по паричната политика признаха „че има налично пространство за бъдещи действия“ и че перспективите за инфлацията са „силно несигурни на този етап“. Те добавиха, че „икономическата активност остава понижена, а малкото показатели, които се движат нагоре, все още не отчитат достатъчно голямо ускорение".

Централните банкери прибягват до нетрадиционни мерки за намаляване на разходите по заемите, като операциите в стила на Федералния резерв на САЩ, а именно закупуване на дългови финансови инструменти с продължителен матуритет и продажба на краткосрочни облигации.

Очаква се икономическият ръст през фискалната годината, започваща през април, да се възстанови до 6% от приблизително 5% през текущата година, заявиха от Индийската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още