IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ нарасна с рекорден темп през третото тримесечие

Корпоративните печалби се възстановяват по-бързо от очакваното

20:14 | 22.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американската икономика е нараснала с рекордни темпове през третото тримесечие, подхранвана с над 3 трилиона долара под формата на парични облекчения заради пандемията, съобщи правителството.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 33,4% на годишна база през последното тримесечие. Данните бяха преразгледани леко в сравнение с нарастването с 33,1%, отчетено миналия месец, и отразяват по-стабилни потребителски и бизнес разходи, отколкото се очакваше преди.

БВП БВП

Икономиката потъна в рецесия през февруари и остава с 3,4% под нивото в края на 2019 г. Съединените щати се борят с растящите нови случаи на коронавирус, като над 17,8 милиона души са заразени, а повече от 317 800 души са починали, според данни на Ройтерс.

Държавните и местните власти отново наложиха ограничения върху бизнеса, подбивайки потребителските разходи и отприщвайки нова вълна от съкращения. Мрачната ситуация се влоши от забавеното от Конгреса предоставяне на допълнителни данъчни облекчения за затруднените предприятия и безработните.

„Дори голям растеж през третото тримесечие няма да е достатъчен да възстанови продукцията от спирането и ограниченията заради Covid-19, които вероятно ще повлияят тежко на икономиката тази зима“, каза Крис Рупи, главен икономист в MUFG в Ню Йорк. „Единствената добра новина е, че корпоративните печалби се възстановяват по-бързо от очакваното. Повече печалби означават, че компаниите няма да трябва да съкращават толкова много работници“, заяви той.

Икономиката се сви с темп от 31,4% през тримесечието между април и юни - най-големият спад, откакто правителството започна да води статистика през 1947 г.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха БВП за третото тримесечие да се повиши с 33,1%.

Двадесет и една индустрии, водени от автомобилния сектор, допринесоха за растежа през последното тримесечие. Добивът на полезни изкопаеми беше единственото изключение, вероятно защото по-евтиният петрол тежеше върху разходите на бизнеса за сондажи за газ и петролни кладенци.

Конгресът в понеделник одобри спасителен пакет на стойност почти 900 милиарда щатски долара, който ще осигури директни плащания на повечето американци и по-големи плащания за безработни. Той ще разшири програмата за кредитиране на малкия бизнес и ще насочи пари към училища, авиокомпании, както и за разпространение на ваксини.

Въпреки че допълнителният стимул ще осигури известно омекотяване на удара за икономиката, анализаторите смятат, че това е недостатъчно и закъсняло, отбелязвайки, че пакетът не включва помощ за правителствата на местните власти, чиито бюджети са намалени от пандемията.

„Краткосрочният характер на това облекчение подчертава необходимостта от допълнителен пакет за облекчение, който да приеме новия Конгрес, тъй като той очевидно този не е достатъчен, за да поддържа безработните или малкия бизнес, докато се справим с пандемията “, каза Дейвид Кели, главен международен стратег в JPMorgan Funds в Ню Йорк.

„Липсата на допълнително облекчение за  местните правителства увеличава вероятността от допълнителни съкращения през следващите месеци“, предупреди Кели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
като си тъъъп на гъдулка... как да намериш,а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
не мога да намеря една смислена дума да си писал. как ли се чувстваш толкова т.ъп и досаде.н. психолозите казват за такива хора - майка им никога не ги е прегръщала. докажи обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
просто обяснение, като по милиционерски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
печатат пари и дават по 600 долара на калпак. калпака си купува китайски стоки и е доволен. и държавата е доволна, че калпаците са доволни и не пискат. и китайците са доволни, че са получили доларите си. в тази задача се пита кой всъщност губи от цялата тази схема?а, и освен това кога ще се счупи печатарницата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 3 години
Десетки милиони безработни за годината; малките бизнеси са смазани; продължават ограниченията, много още не могат да отворят; безбройни неплатени наеми; икономиката хвърчи към космоса. Явно, реалността не е точно каквото виждаме, а е каквото ни казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Балонът е закачен за врата ти, вместо глава, даже и каскет носиш върху него.Пълен е с вакуум, на места с ленинска пръъдня и няколко фрази, от сорта на "путьен е велик", "кравари" и "вятър и мъгла"..Спомняш ли си операцията, при която ти отворили черепа с изследователска цел (толкова ниско ай кю никой не бил виждал) и намерили само един канап, опънат отдясно наляво....а като го срязали, ти паднали ушите...:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Няма общо с балон!!Изобщо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още