IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ най-вероятно се е свила с 5% през първото тримесечие

От друга страна още над 2 милиона американци са подали молби за обезщетение при безработица през миналата седмица

17:43 | 28.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Прогнозните данни на Министерството на търговията в САЩ, публикувани в четвъртък, показват, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 5% през първото тримесечие на годината, тъй като потребителските разходи и бизнес инвестициите са отчели рязък спад.

Поръчките за дълготрайни стоки в САЩ са намалели за втори пореден месец през април, понижавайки се със 17,2%, или най-много след август 2014 г.

Заводите през последните два месеца носеха основната тежест на рязкото намаляване на търсенето на фона на националната блокада. Въпреки че щатите започнаха да увеличават бизнес активността си, производството ще се възстанови бавно, тъй като все по-малко хора пазаруват и предприятията се въздържат от проекти, които биха увеличили разходите им.

Поръчките на базови капиталови стоки, които изключват самолетите и военния хардуер, са спаднали с 5,8% през април след спад с 1,1% месец по-рано. Доставките на тези стоки, прокси за инвестициите в оборудване в отчета за брутния вътрешен продукт, са спаднали с 5,4%.

Ревизираните данни за БВП на Министерството на търговията показват, че инвестициите на бизнеса в капитал са се понижили със 7,9% на годишна база. Разходите за оборудване са спаднали с 16,7%. Докладът сигнализира за края на най-дългата икономическа експанзия в историята на САЩ и началото на най-дълбоката рецесия от поне осем десетилетия.

От друга срана още милиони американци са подали молби за обезщетения при безработица през миналата седмица. Така общият брой на подадените молби за финансова помощ  за 2 месеца и половина от началото на пандемията в САЩ надвиши 40 милиона.  

Молбите за обезщетения при безработица за редовните държавни програми, подадени през седмицата, приключила на 23-и май, са 2,12 милиона, показват данните на Министерството на труда, публикувани в четвъртък.

Броят на повторно подадените молби обаче е спаднал с около 4 милиона до 21,1 милиона през седмицата, приключила на 16-и май. Това е първият спад в показателя за периода на пандемията и предполага, че пазарът на труда започва да се възстановява, след като предприятията отново отварят врати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
alex8712
преди 3 години
САЩ се свиват с 5%, ЕС с 3,3% - за първи път от много време Европа се представя по-добре от Америка. Интересно колко са безработните в ЕС - оттатък Голямата вода минаха 40 млн...Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още