IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Израел се свива до 45-годишно дъно през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт на Израел се понижава на годишна база с 28,7% през второто тримесечие, сочат данни на Централното статистическо бюро на страната

15:30 | 16.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Израел отчете най-дълбокото си свиване от поне 1975 г. в резултат на щетите, нанесени от пандемията от Covid-19 и почти блокировките, наложени от правителството, за да ограничат нейното разпространение, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Израел се понижава на годишна база с 28,7% през второто тримесечие, сочат данни на Централното статистическо бюро на страната.

Сериозният спад надминава този от предходните три месеца и е по-лош от средната оценка на допитаните от Bloomberg икономисти, които очакваха понижението да достигне 27,7%.

Пандемията оказва негативно влияние във всички сфери на израелската икономика, като потреблението понася най-сериозен удар, показват данните.

Влошаването на състоянието на икономиката е предхождано от лошото представяне през първите три месеца на годината, когато страната отчете първото си тримесечно свиване от 2012 г. насам и най-лошото икономическо състояние от поне 25 години.

През по-голямата част от април израелските власти наложиха ограничения на движението и бизнеса по време на разгара на първата вълна от инфекции и едва от края на същия месец започнаха да облекчават регулациите, като пътуванията все още до голяма степен са блокирани за чужденци.

Частното потребление, което представлява основният двигател на израелската икономика, се понижава с 43,4%, докато вносът пада с 41,7 на сто. Производството на бизнес сектора се свива с 33,4%.

Централната банка на страната прогнозира свиване на икономиката за 2020 г. с 6%, като очаква през 2021 г. възстановяване в размер на 7,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още