IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Южна Корея запазва темпа на растеж

БВП на азиатската страна за третото тримесечие нарасна с 1,1%, колкото и през второто, но изненада приятно анализаторите

11:05 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Експертите не очакват Централната банка на Южна Корея да променя основния лихвен процент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Експертите не очакват Централната банка на Южна Корея да променя основния лихвен процент. Снимка: Ройтерс

И през третото тримесечие Южна Корея запази темпа си на икономически растеж, който отчете и през второто, надминавайки очакванията на пазара и сигнализирайки, че възстановяването на икономиката й продължава с умерено темпо.

Сезонно изгладените данни на Централната банка на Южна Корея показват, че брутният вътрешен продукт на четвъртата най-голяма страна в Азия отново расте с 1,1% в периода юли-септември, след като това направи и в предишните три месеца. Това е най-високият темп на растеж от първото тримесечие на 2011 г., когато икономиката се разшири с 1,3%, пише MarketWatch.

През третото тримесечие БВП расте с 3,3% на годишна база в сравнение с растежа от 2,3% на годишна база за второто тримесечие.

Анализаторите прогнозираха, че южнокорейската икономика ще отчете ръст с 1% за тримесечието и с 3,4% за година. Мнозина експерти са на мнение, че витаещите опасения относно това кога Федералният резерв на САЩ ще намали обема на паричните стимули и все още слабият растеж на Китай най-вероятно ще накарат Централната банка на Южна Корея да запази основния си лихвен процент от 2,5% с цел да окаже подкрепа на растежа на фона на ниската инфлация.

Данните на банката показват още, че износът се свива с 0,9% на тримесечна база след отчетения ръст от 1,8 на сто през второто.

Вътрешното потребление отскача с 1,1% през третото тримесечие, след като набра скорост от 0,7% в предходното.

Движената от износа южнокорейска икономика пострада от свитото търсене в световен мащаб. Миналата година доставките отвъд океана спаднаха с 1,3%, което е първото понижение от три години, след като растежът на Китай отслабна, а дълговата криза в Европа се отразява отрицателно на световния напредък.

В началото на тази година правителството предостави допълнителни 15,5 млрд. долара (или 17,3 трлн. вона) под формата на финансови стимул, за да даде тласък на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още