IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Германия - силна, стабилна и готова за нов старт

Правителството увеличи прогнозата си за растеж тази година, но предпазливо

16:38 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германското правителство повиши прогнозата си за растеж за тази година до 3,5% и изрази увереност, че потребителските разходи ще се повишат, след като пандемията бъде овладяна и ограниченията бъдат премахнати, съобщи Bloomberg.

Производството и износът също ще бъдат важни двигатели на съживяването след миналогодишното свиване с около 5%, заяви министерството на икономиката. След като повиши предишната си прогноза за ръст на икономиката от 3% тази година, германското правителство подобри леко и очакванията си за разширяването през следващата година, което трябва да достигне 3,6%.

германия германия

„Днешните пролетни прогнози са обнадеждаващи въпреки настоящата сериозна ситуация с коронакризата“, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер в изявление. „Нашата икономика е силна, стабилна и готова за нов старт“, каза министърът.

Актуализираните прогнози биха могли да бъдат с няколко процентни пункта по-високи, „но предприехме внимателен подход, за да избегнем разочарования“, каза той пред репортери на пресконференция. След свиване от 1,7% през първото тримесечие, разширяването ще се върне и ще се ускори с напредването на годината, каза Алтмайер.

Най-голямата европейска икономика е пострадала по-малко по време на коронавирусната криза, отколкото други развити държави, въпреки че правителството очаква производството да се върне на нивата преди пандемията до около средата на следващата година. Новите прогнози отговарят приблизително на други направени по-рано, включително на публикуваната този месец перспектива от водещите изследователски институти в Германия.

Тъй като по-голямата част от страната все още е частично блокирана и броят на заразените остава упорито на високо ниво, активността в сектора на услугите е сериозно засегната, докато производството е относително стабилно.

След бавният старт, ваксинациите в Германия се ускоряват, което може да помогне за стимулиране на възстановяването, тъй като ограниченията се премахват и потребителите започват да харчат пари, натрупани по време на пандемията.

И все пак, последният показател на настроенията на изследователския институт Ifo показа, че бизнесът неочаквано е станал по-песимистичен по отношение на перспективите този месец, като ограниченията във веригата на доставки тежат върху възстановяването.

Управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел предостави десетки милиарди евро, за да компенсира въздействието на пандемията, а финансовият министър Олаф Шолц обеща, че ще продължи да помага на бизнеса и домакинствата толкова дълго, колкото е необходимо.

Отделни данни за очакванията на Ifo, публикувани във вторник, показа, че оптимизмът при германските компании, е на най-високото ниво от повече от десетилетие този месец.

„Перспективата се подобри в почти всички отрасли на индустрията“, заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст. „В много страни индустрията почти не е засегната от пандемията“, добави той. Според него търсенето на германски стоки за износ ще спечели значително от това.

Министерството на икономиката заяви във вторник, че очаква износът да се увеличи с 9,2% през тази година и с още 4,5% през 2022 г. През 2020 г. той се е понижил с 9,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още