IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на ЕС и еврозоната продължава да расте и през третото тримесечие

В сравнение с предишните три месеца обаче ръстът на икономиката леко се забавя

15:33 | 14.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брутният вътрешен продукт (БВП) както на еврозоната, така и на Европейския съюз, е нараснал с 0,6% през третото тримесечие на 2017 г. спрямо предишните три месеца, сочат експресни оценки на Евростат, публикувани днес. Така икономиката на ЕС забавя леко ръста си спрямо второто тримесечие, за което данните сочат за растеж от 0,7%.

На годишна база икономиката на ЕС и на еврозоната отново се разширява с един и същ темп - от 2,5%, за периода юли-септември. Тук обаче се наблюдава леко ускорение в сравнение с предишното тримесечие, когато в еврозоната е отчетен ръст от 2,3%, а в ЕС – от 2,4%.

Сред страните членки на ЕС най-голям ръст на БВП на тримесечна база се отчита в Румъния – 2,6%, следвана от Латвия (1,5%) и Полша и Финландия (по 1,1%). Най-слаб растеж пък се наблюдава в Белгия – 0,3%, а Дания е единствената страна, в която икономиката се свива – с 0,3%.

На годишна база на първо място по икономически растеж безапелационен лидер отново е Румъния с 8,6% за периода от юли до септември. Веднага след нея са Латвия с 6,2% и Чехия и Полша с по 5,0%. Най-слабо и тук се представя Дания с годишен растеж от 1,1%. Информация за редица страни обаче, включително Гърция, липсва.

За България данните показват растеж от 0,9% на тримесечна база и 3,9% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още