IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите настроения в Германия и еврозоната с драстичен спад през март

За последно толкова ниски нива на показателите са били забелязвани по време на финансовата криза от 2008 г.

13:07 | 17.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През март показателят на изследователския институт  ZEW за икономическите настроения в Германия се понижава с 58,2 пункта до минус 49,5 пункта. Това е най-големият спад за измерителя след започването на проучването през декември 1991 г. Оценката на икономическата ситуация в Германия също се влошава значително в сравнение с предходния месец. Съответния индикатор в момента се намира на ниво от минус 43,1 пункта,или с 27,4 пункта по-ниско в сравнение с февруари. Тази комбинация от силно отрицателни стойности за показателите както за икономическите настроения, така и за оценката на настоящата ситуация за последно е била забелязана по време на финансовата криза през есента на 2008 г. с с

„Спадът на показателя на ZEW за икономически настроение се очакваше. Понастоящем експертите на финансовите пазари очакват да бъде отбелязан спад на реалния брутен вътрешен продукт през първото тримесечие, като също така смятат, че последващо понижение на същия показател през второто тримесечие е много вероятен. По-голямата част от експертите понастоящем очакват спад в реалния БВП на годишна база през 2020 г. от приблизително един процент в резултат на пандемията на короната “, коментира президентът на ZEW проф. Ахим Вамбах.

С намаление от 59,9 пункта настроението на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие на еврозоната се влошава също толкова драматично, колкото и в Германия. Съответният показател в момента се намира на ниво от минус 49,5 пункта. Индикаторът за текущата икономическа ситуация в еврозоната също претърпява рязък спад, понижавайки се с 38,2 пункта в сравнение с февруари до минус 48,5 пункта.

Подобно на Германия настроенията е еврозоната са били толкова влошени за последно през финансовата криза от преди повече от десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още