IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите нагласи в еврозоната се подобряват за четвърти пореден месец

Дори и с последните ръстове обаче оптимизмът не е възстановил нивото си отпреди пандемията

14:49 | 28.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Jeremy Suyker/Bloomberg</p>

Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната продължава да се подобрява през август, тъй като компаниите от секторите на промишлеността и услугите се радват на по-голямо търсене след края на блокадите срещу коронавируса.

Индексът на икономическите настроения на Европейската комисия се повиши за четвърти пореден месец, информира Bloomberg. Регистрирани са устойчиви ръстове в промишлеността, търговията на дребно и в услугите. Очакванията за заетостта на компаниите нарастват, но заради намаляването на работните места през последните месеци в целия континент потребителите изразяват притеснения за пазара на труда. еу еу

Дори и с последните ръстове обаче оптимизмът не е възстановил нивото си отпреди пандемията. Измерителят е възстановил около 60% от загубените позиции през март и април, а доказателствата, че възстановяването на региона ще бъде неравномерно и дълго, се увеличават.

Икономическите перспективи остават несигурни. Икономиката на 19-членния регион отбеляза бърз възход, когато страните прекратиха блокадите и правителствата въведоха програми за подкрепа и защита на работните места, но този напредък е застрашен. Броят на заразените започна отново да се покачва през лятото, след като много европейци заминаха на почивка, принуждавайки страните да започнат да възстановяват ограниченията за пътуване.

Поне досега ръководителите на европейските страни изключват връщането към блокадата, наблюдавана в разгара на пандемията, която тласна икономиката на региона към рекорден спад. Правителствата въвеждат частични ограничения. От петък например носенето на маски е задължително по улиците на Париж.

Въпреки подобренията в цялостното доверие, предприятията остават скептично настроени към бъдещето. Проучването на комисията показва, че очакванията в сектора на промишлеността  намаляват, докато перспективите за търсенето при услугите спадат за първи път от четири месеца.

Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн коментира в четвъртък, че икономическото развитие в еврозоната е повече или по-малко в съответствие с базовите прогнози на институцията, които предполагат неравномерно възстановяване. ЕЦБ е готова да добави повече парични стимули, ако това е необходимо, каза още той.

ЕЦБ е начело на борбата с кризата след избухването на вируса, обещавайки да купи държавни облигации и други активи в общ размер от 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара) до средата на следващата година. Европейският съюз се съгласи да осигури 750 милиарда евро съвместна подкрепа на страните членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още