IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж в Индонезия се забави до 6-годишно дъно

По-ниските държавни разходи, износ и цени на суровините се отразиха на представянето на най-голямата икономика в Югоизточна Азия през второто тримесечие

11:51 | 05.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Правителството очаква икономически растеж от 5,2% тази година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Правителството очаква икономически растеж от 5,2% тази година. Снимка: Ройтерс

Икономическият растеж в Индонезия през второто тримесечие се забави до 6-годишно дъно. Това се случва на фона на понижаването на цените на суровините и ниския износ на енергийни продукти, както и на неуспешните опити на президента Джоко Уидодо да извърши така нужните инфраструктурни проекти покрай бюрократичните пречки, предава  CNBC.

Най-голямата икономика в Югоизточна Азия отчете ръст от 4,67% на годишна база в периода април-юни. Растежът е по-бърз в сравнение с очакванията на анкетираните от Ройтерс икономисти за повишение от 4,61 на сто, но е под ревизираните 4,72%, записани през първото тримесечие.

Спадащите цени на суровините и стриктните правителствени ограничения за износа на руда натежаха на добивния сектор, посочват от статистическото бюро. В резултат секторът записа спад от 5,87 на сто през второто тримесечие. Потреблението, инвестициите и износът също са слаби.

Приносът на правителството към брутния вътрешен продукт не успя да се подобри спрямо първото тримесечие. Държавата е похарчила 40% по-малко от своя бюджет до края на юни, като капиталовите разходи остават особено ниски.

Администрацията на президента Уидодо, който е на власт вече 9 месеца, не успява да извърши значителни икономически реформи, а централната банка не може да направи много, за да стимулира икономиката, след като инфлацията расте и докато индонезийската рупия остава уязвима на предстоящото покачване на лихвите в САЩ.

Управителят на Централната банка на Индонезия Агус Мартовардожо коментира, че властите следят отблизо риска от последващо забавяне на растежа, като същевременно отбелязва несигурността, породена от очакваното покачване на лихвените проценти на САЩ, което най-вероятно ще доведе до отлив на капитали от развиващите се икономики, каквато е тази на Индонезия.

Въпреки че правителството не успя да подобри разходите през второто тримесечие, финансовият министър Бамбанг Броджонегро все още вярва, че растежът на БВП ще се съживи значително заради по-високите разходи на държавата.

Той смята, че някои политики ще бъдат по-ефективни през второто полугодие, включително и данъчните инициативи за привличане на инвестиции, и вдигането на тавана на данъчното облагане върху доходите с цел увеличаване на покупателната способност на населението.

Като цяло правителството очаква икономически растеж от 5,2% тази година, въпреки че медианната оценка на анкетираните от Ройтерс анализатори е за ръст от 4,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още