IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата активност в еврозоната расте въпреки несигурността от COVID-19

Увереността в бъдещето се подобрява, макар че остава далеч под нивата, наблюдавани в началото на годината, според анализатор

13:33 | 03.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Очаква се икономиката на еврозоната да нарасне отново през третото тримесечие, въпреки че слабото търсене и засилващото се съкращаване на работните места вероятно ще натежат над възстановяването.

Тримесечният темп на икономическо свиване се е забавил до 0,2% през юни, като показателят, измерващ активността на частния сектор, се е повишил до четиримесечен връх, информира Bloomberg, като се позовава на данни на IHS Markit. Въпреки че поръчките - от региона и чужбина, продължават да намаляват, компаниите изразяват увереност, че продължаващото облекчаване на ограниченията за борба с коронавируса ще прекъсне тази тенденция през следващата година.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната се е повишил от 31,9 пункта през май до 48,5 пункта през юни. Измерителят за активността в сектора на услугите също е нараснал - от 30,5 до 48,3 пункта през миналия месец. еу еу

Сред основните икономики на валутния съюз също се забелязват значителни подобрения. В Италия индексът на мениджърите по поръчките се увеличава до 47,6 пункта, а активността при услугите там нараства до 46,4 пункта. В Германия, най-голямата икономика на Европа, индексът на мениджърите по поръчките е достигнал ниво от 47 пункта през юни, а PMI за сектора на услугите се е повишил до 47,3 пункта.

Единствено във Франция измерителите излизат над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването, като общият PMI възлиза на ниво от 51,7 пункта, а измерителят за услугите е нараснал до 50,7 пункта през юни.

„Подемът сигнализира за изключително бърз обрат в икономиката на еврозоната в условията на пандемията от COVID-19“, казва Крис Уилямсън от IHS Markit. „Подобряването на бизнес настроенията междувременно добавя към надеждата, че растежът на БВП ще се възобнови през третото тримесечие“, коментира той.

Политиците вече предупредиха, че е малко вероятно икономиката да поддържа текущите си темпове на възстановяване. Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди през тази седмица, че най-сериозните предизвикателства за 19-членния регион може би все още предстоят, като главният икономист на институцията описва изхода от кризата като „две стъпки напред, една стъпка назад“.

„Въпреки че увереността в бъдещето се е подобрила, тя остава далеч под нивата, наблюдавани в началото на годината“, казва Уилямсън. „Голяма част от бизнеса се отказва да се придържа към ангажимента да харчи и наема нови служители поради постоянна несигурност по отношение на икономическите перспективи“, допълва той.

Индексът на мениджърите по поръчките във вече бившата членка на ЕС Великобритания се е повишил до 47,7 пункта, а активността в сектора на услугите е нараснала до 47,1 пункта през юни. в в

„Окуражаващо, повече от един от четирима доставчици на услуги съобщава за разширяване на новия си бизнес през юни“, казва Тим Мур, икономически директор в Markit. „Въпреки това мерките срещу вируса продължават да възпрепятстват пътуванията и туризма“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още