IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата активност в еврозоната отчита безпрецедентен спад през април

Показателят във Великобритания отчете най-бързия си темп на свиване за последните около 20 години

12:57 | 23.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Икономическата активност в частния сектор в еврозоната отчита безпрецедентен спад през април под въздействието на мерките за овладяване на разпространението на коронавируса, които поставят предизвикателства пред устойчивостта на бизнеса, информира Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в еврозоната се понижава до едва 13,5 пункта спрямо 29,7 от  март, съобщиха от IHS Markit в четвъртък. Показателят за сектора на промишлеността се понижава от 44,5 пункта през март до 33,6 пункта през април. Измерителят за сектора на услугите спада от 26,4 до 11,7 пункта. Така индексите остават дълбоко под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. еу еу

Европейските лидери ще обсъдят възможен план за спасяване на региона на стойност от 2 трилиона евро (2,2 трилиона долара) в четвъртък. Правителствата вече обещаха милиарди евро помощи, а Европейската централна банка засили в сряда усилията си за защита на най-уязвимите държави. От друга страна, от МВФ прогнозираха, че икономиката на еврозоната може да се свие със 7,5% през тази година.

Данните за Германия и Франция, двете най-големи икономики в еврозоната, също са за безпрецедентни спадове в началото на второто тримесечие.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за Германия се понижава от 35 до17,1 пункта през април. Показателят за секторът на промишлеността отчита спад от 45,4 до 34,4 пункта. Измерителят за сектора на услугите спада от 31,7 до 15,9 пункта.

За същия отчетен период индексът на мениджърите по поръчките във Франция се понижава от 28,9 до 11,2 пункта. Измерителят за активността в сектора на промишлеността спада от 43,2 до 31,5 пункта. Показателят за услугите регистрира спад от 27,4 до 10,4 пункта.

Проучването на държавите от еврозоната показа поредно понижение на доверието, както и рекордно съкращаване на работни места.  Някои правителства започнаха да облекчават ограниченията, бавно отваряйки отново икономиките си с цел помощ на компаниите и служителите.

"Надеждите са заложени за отпускането на ограничителните мерки, за да се улесни излизането от парализата", каза Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit. „Въпреки това, напредъкът изглежда болезнено бавен. Предвид такъв продължителен спад в търсенето загубата на работни места може да се засили от сегашните рекордни темпове и ще се появят нови страхове по отношение на икономическите разходи за овладяване на вируса", добави той.

От друга страна във Великобритания, където извънредното положение беше удължено с още поне три седмици,  икономическата активност се е понижила с най-бързия си темп за последните поне 20 години, съобщиха от IHS Markit. Индексът на мениджърите по поръчките PMI на сраната спада от 36 пункта през март до 12,9 пункта през април. Показателят за промишлеността се понижава от 47,8 до 32,9 пункта. Измерителят на активността в сектора на услугите отчита спад от 34,5 до 12,3 пункта. в в

Цифрите показват, че икономическата активност е в по-лошо състояние сега отколкото по време на  финансовата криза от преди десетилетие. Управителят на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия Андрю Бейли каза през миналата седмица, че е разумно да очакваме икономически спад от 35% през второто тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още